Egymásnak mennek az izraeli politikusok azon, hogy elfogadják-e Biden béketervét

2024. június 1. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre élesebb belső konfliktus kezd kialakulni Izraelben, miután Joe Biden amerikai elnök péntek este előállt egy saját fegyverszüneti tervvel, amelyet következetesen izraeli tervként mutatott be a nyilvánosságban. Egyelőre az sem egyértelmű, Netanjahu támogatja-e, és ha igen, milyen formában, Biden tervét.

Biden javaslata szerint a tartós béke egy hathetes tűzszünettel kezdődne, ami alatt kidolgozhatnák a második fázist a túszok kicseréléséről és a helyzet rendezéséről. Ezután következne a harmadik fázis, amelyben újjáépítenék a nagyrészt lerombolt Gázai övezetet.

Biden javaslatára a Hamász vezetése egy közleményben reagált, amelyben azt írták: pozitívan értékelik Biden beszédét. A felek közötti közvetítésben részt vevő országok arra biztatják a Hamászt, hogy fogadja el a tűzszüneti javaslatot, így tett David Cameron brit külügyminiszter is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök erre azt írta: „Izrael feltételei a háború befejezéséhez nem változtak: a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítése, az összes túsz kiszabadítása és annak biztosítása, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre. A javaslat szerint Izrael továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ezek a feltételek teljesüljenek, mielőtt tartós tűzszünet lépne életbe. Az az elképzelés, hogy Izrael beleegyezik egy állandó tűzszünetbe, mielőtt ezek a feltételek teljesülnek, nem állja meg a helyét.”

A Gázában fogva tartott túszok családjai arra kérték a harcoló feleket, hogy fogadják el Joe Biden tűzszüneti javaslatát. „Lehet, hogy ez lenne az utolsó esély az életeik megmentésére” – mondta erről Gili Roman, akinek a testvérét több mint fél éve tartják fogva a Hamász fegyveresei.

Jaír Lapid, az izraeli ellenzék vezetője szintén arra szólította fel Netanjahut, hogy fogadja el Biden tűzszüneti tervét. Lapid azt is felajánlotta, hogy beszállnak a kormánykoalícióba, ha a szélsőjobboldali pártokat kizárják onnan.

Ezzel párhuzamosan a háborús kabinetben részt vevő Nemzeti Egység párt képviselői benyújtottak egy javaslatot, amellyel feloszlatnák az izraeli törvényhozást, a Knesszetet. A párt vezetője hónapok óta egy előrehozott választás kiírását követeli, az utóbbi hetekben egyre több jel mutatott arra, hogy kilépnének a háborús koalícióból, ha nem sikerül megegyezniük Netanjahuékkal.

(Times of Israel, Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!