Joe Biden előállt az Izrael és a Hamász közti béke tervével

2024. május 31. – 21:43

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök szerint itt az ideje, hogy véget érjen az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti háború. A Fehér Házban tartott pénteki beszédében Biden azt mondta, a palesztinok a földi poklot élték át a Gázai övezetben, és túl sok civil vesztette életét az elmúlt hónapokban – írta az MTI.

Az amerikai elnök bejelentette, hogy Izrael új, átfogó, három fázisból álló tűzszüneti megállapodással állt elő.

A terv szerint az első, hathetes fázisban teljes tűzszünet áll be, és az izraeli erők kivonulnak a Gázai övezet lakott területeiről. Ez idő alatt Izrael és a Hamász megállapodna a második fázisról, ami az ellenségeskedés végleges megszüntetését jelentené, és ha ez hat hét alatt sem sikerül, akkor a tűzszünet fennmarad. A második fázisban történne a fogolycsere, a harmadik szakasz pedig jelentős újjáépítést jelentene a Gázai övezetben.

A javaslatot a közvetítő Katar és a Hamász is megkapta. Biden egyúttal felszólította a terrorszervezet vezetését, hogy fogadják el a javaslatot. Szerinte ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztani.

Három héttel ezelőtt az Izrael és a Hamász közötti közvetett tárgyalások megállapodás nélkül értek véget, mert a felek nem tudtak megegyezni az izraeli túszok szabadon bocsátásának egyes feltételeiről. A CNN beszámolója szerint csütörtökön a Hamász azt közölte, arról tájékoztatták a közvetítőket, hogy „készek átfogó megállapodást kötni”, amely magában foglalja a teljes túsz- és fogolycserét, ha Izrael leállítja a gázai háborút.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban többször is ragaszkodott ahhoz, hogy a háborút addig kell folytatni, amíg a Hamász teljesen megsemmisül. Pénteken Izrael bejelentette, hogy erőik behatoltak Gázai övezet déli részén fekvő Rafah város központjába.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!