Izrael azt állítja, már a Gázai övezet teljes szárazföldi határát ellenőrzi

2024. május 30. – 16:16

Izrael azt állítja, már a Gázai övezet teljes szárazföldi határát ellenőrzi
Az egyiptomi határ mellé menekült palesztin család 2024. május 29-én – Fotó: Doaa Rouqa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg közölte, hogy átvette az ellenőrzést a Gáza és Egyiptom közötti határ mentén lévő, stratégiai szempontból fontos pufferzóna, az úgynevezett Philadelphi-folyosó felett, ami azt jelenti, hogy most már a Gázai övezet teljes szárazföldi határát ellenőrzi – írja a BBC.

A Philadelphi-folyosó helyenként csak közel 100 méter széles, és az Egyiptommal közös 13 kilométeres határ gázai oldalán húzódik. Gáza egyetlen másik szárazföldi határa Izraellel van.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője azt mondta, hogy a pufferzónában eddig mintegy 20 alagutat találtak, amelyeket a Hamász fegyverek Gázába csempészésére használt, ezeket most az izraeli csapatok vizsgálják át és semlegesítik. Később hozzátették, egyelőre nem lehet biztosan megállapítani, hogy az összes alagút Egyiptomba vezet.

Az egyiptomi sajtóban ugyanakkor olyan hírek is megjelentek, amelyben források cáfolták, hogy az izraeli csapatok teljes hosszában az ellenőrzésük alá vették volna a folyosót. Egyiptom korábban azt állította, megsemmisítette a határ alatt átnyúló alagutakat, meghiúsítva a fegyvercsempészési kísérleteket. Az Egyiptom és Izrael közötti feszültség azóta fokozódott, hogy az izraeli erők három héttel ezelőtt a Hamász elleni offenzíva részeként ellenőrzésük alá vonták a rafahi átkelőhely gázai oldalát.

Mindeközben folytatódik Izrael rafahi offenzívája is. Az IDF közlése szerint szerdán 50 terrorista célpontot likvidáltak a városban, az offenzíva május 6-i indulása óta pedig összesen 300 palesztin fegyveressel végeztek. Az Agence France-Presse (AFP) helyi jelentések alapján arról számolt be, a városban csütörtökön is intenzív harcok folytak. A hírügynökség szemtanúk beszámolói alapján azt írta, az izraeli erők több épületet is leromboltak a város keleti területein, de a város központjában és nyugati területein is folynak harcok. Gázai tisztviselők jelentése szerint csütörtökön 12 civillel végzett egy izraeli légicsapás Rafahban – írja a Reuters. Izrael összecsapásokról számolt be Gáza déli, középső és északi részén, de nem kommentálta a Rafahból jelentett haláleseteket.

Szintén az AFP írt arról, hogy egyiptomi tisztviselők szerint a Philadelphi-folyosó izraeli elfoglalása sértheti a két ország 1979-es békeszerződését. Kairóból az izraeli hadsereg bejelentése óta nem érkezett hivatalos kommentár.

Az izraeli offenzíva óta tömegével próbálják elhagyni a várost a palesztin menekültek. Az UNRWA segélyszervezet csütörtöki jelentése szerint már 16 ezren húzták meg magukat a szervezet által fenntartott Deir Al-Balah-i iskolában. „Az életkörülmények szörnyűek, az erőforrások szűkösek, a higiéniai létesítmények elégtelenek és az ellátmányok nagyon korlátozottak” – írták.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a pártjához intézett beszédében támadta az ENSZ-t. „A népirtás megállításáról nem is beszélve, az ENSZ még a saját személyzetét vagy a segélymunkásokat sem tudta megvédeni” – mondta. Hozzátette: „Nemcsak az emberiség, hanem az ENSZ is meghalt a szellemiségével együtt Gázában” – írja a Guardian.

Palesztin tisztviselők, kereskedők és nemzetközi segélyszervezetek szerint az izraeli hadsereg csütörtökön feloldotta az Izraelből és a megszállt Ciszjordániából Gázába irányuló élelmiszer-értékesítési tilalmat, miután a szárazföldi offenzívák megnehezítették a nemzetközi segélyek beáramlását – írja a Reuters. Beszámolók szerint napokkal a rafahi offenzíva kezdete után az izraeli hadsereg zöld utat adott a gázai kereskedőknek, hogy májusban izraeli és palesztin élelmiszer-szállítóktól vásárolhassanak, például friss gyümölcsöt, zöldséget és tejtermékeket.

A háború tavaly októberi kitörése óta ez az első alkalom, hogy bármilyen, Izraelen belül vagy az Izrael által megszállt Ciszjordániában előállított árut beengedtek a Gázai övezetbe. Ugyanakkor gázai családok a Reutersnek azt mondták, az izraeli árukat olyan drágán árulják, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy vásároljanak belőlük. Palesztin tisztviselők szerint a gázai kereskedők a beszállítók által küldött teherautókból a Gáza déli határán lévő Kerem Shalom átkelőnél vehetik át az árut, amit előtte az izraeli hadsereg is átvizsgál.

A Reuters kérdésére a COGAT, az izraeli hadsereg segélyszállításokért felelős részlege azt mondta, hogy vizsgálják a humanitárius segélyezés fokozásának és a Gázában eladható élelmiszerek mennyiségének növelésének lehetőségeit. „Az, hogy a magánszektor számára lehetővé tesszük, hogy némi élelmiszert hozzon be a Gázai övezetbe, része azoknak az erőfeszítéseknek, hogy növeljük a beérkező élelmiszerek mennyiségét” – közölték.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!