A Fehér Ház szerint Izrael nem lépte át a „vörös vonalat”

2024. május 29. – 07:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg tagadta, hogy kedden csapást mért volna egy palesztinok lakta sátortáborra Rafahtól nyugatra, a gázai egészségügyi hatóságok viszont azt közölték, hogy izraeli tankok lövedékei legalább 21 embert öltek meg egy olyan területen, amelyet Izrael polgári evakuációs övezetnek jelölt ki, írja a Reuters. Az AP hírügynökség szemtanúk, segélyszervezetek munkatársai és kórház források beszámolói alapján arról írt, hogy kedden és szerdára virradóra legalább 37-en meghaltak izraeli bombázásokban Rafah városának külterületén, az áldozatok többsége sátrakban húzta meg magát. A hírügynökség beszámolója szerint a támadás ugyanabban a térségben történt, mint ahol vasárnap tűz ütött ki.

A Reuters információi szerint Izrael tankokat küldött Rafahba, miközben Washington szerint nem történt nagyobb szárazföldi behatolás a Gázai övezet déli részén fekvő városba, és egyelőre nem változtatja meg az Egyesült Államok Izrael-politikáját.

A hírügynökség szerint az izraeli tankok kedden először haladtak előre Rafah belvárosába egy éjszakai heves bombázást követően, dacolva a nemzetközi bíróság (ICJ) felhívásával, hogy fejezze be a támadást a város ellen, amely az egyik utolsó gázai menedékhely.

A Rafah elleni izraeli offenzíva már keddre virradóra megkezdődött, amikor a légicsapásokban helyi segélyszervezetek szerint összesen 16-an vesztették életüket.

A harcok intenzitása annak ellenére sem csökkent, hogy vasárnap legalább 45 palesztin civilt ölt meg, és több száz embert sebesített meg egy, a menekültekkel zsúfolt régió sátortáborába csapódó bomba után indult tűz. Az izraeli légierő egy, a menekültek között rejtőző Hamász-rakétakilövőállást vett célba – az IDF jelentése szerint egy külön az ilyen esetekre használt fékezett robbanóerejű ráirányított bombával –, azonban sátrak gyulladtak ki, és az áldozatok konkrétan elevenen megégtek a gyorsan terjedő tűzben.

Az izraeli hadsereg arra utalt, hogy a vasárnapi tüzet másodlagos robbanások okozhatták, feltehetően fegyveresek készletei miatt. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője kedden az eset előzetes vizsgálatát ismertetve azt mondta, hogy a tűz okát még vizsgálják, de a bevetett izraeli fegyverek, amikkel az IDF szerint két magas rangú Hamász-tagot céloztak, túl kicsik voltak, hogy a tűz forrásai legyenek.

A további legfontosabb események:

  • Az Egyesült Államok nem hiszi, hogy Izrael teljes körű inváziót indított volna Rafah ellen – közölte John Kirby, a Fehér Ház szóvivője, pár órával azután, hogy az izraeli erők elérték a város központját, és állítólag elfoglaltak egy stratégiailag fontos dombot, ahonnan kilátás nyílik a közeli egyiptomi határra, írja a BBC. Joe Biden amerikai elnök még a hónapban azt mondta, hogy korlátozná az Izraelnek szánt fegyverszállításokat, ha az megtámadná Rafah központját, az Egyesült Államok kommunikációja szerint ez vörös vonal lett volna a Fehér Háznak. Kirby újságíróknak nyilatkozva „szívszorítónak” és „borzalmasnak” nevezte a vasárnapi, Rafah elleni támadásutáni képeket. „Nem szabadna, hogy ártatlan életeket veszítsenek itt a konfliktus következtében” – tette hozzá. Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri, hogy az izraeli hadsereg gyors és alapos vizsgálatot folytasson a csapás ügyében.
  • Legalább egy hétre elakadtak az Egyesült Államok Gázai övezetbe szánt segélyszállítmányai, miután az amerikai haderő ideiglenes mólója széttört a viharos tengeren, közölte a Pentagon. A 320 millió dollárból épült mólón át juttatták át eddig a létfontosságú segélyszállítmányokat a palesztin menekültek számára, hogy így enyhítsék a humanitárius katasztrófát.
  • A Guardian értesülései szerint a volt izraeli kémfőnök megpróbált nyomást gyakorolni a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészére, hogy hagyjon fel egy háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozással. Karim A.A. Khan május 20-án kérte elfogatóparancs kiadását Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre és a Hamász vezetőire is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!