A Vatikán bocsánatot kért Ferenc pápa melegekre sértő megjegyzéséért

2024. május 28. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben reagált a Vatikán arra, hogy többek elmondása szerint az egyházfő múlt héten egy püspökök körében tartott, zárt ajtós megbeszélésen azt mondta, bár fontos, hogy a szemináriumaikba mindenkit befogadjanak, azokon már így is túl sok a „frociaggine”írja a SkyNews. Az olasz vulgáris szó nagyjából „buziság”-nak fordítható.

„A pápának soha nem állt szándékában megsérteni senkit vagy homofób módon kifejezni magát, és bocsánatot kér azoktól, akik a mások által jelentett kifejezés használata miatt megbántva érezték magukat” – olvasható a közleményben.

A római püspöki találkozó egyik vitatémája az volt, hogy a katolikus szemináriumokon, amelyeken a papokat képzik, megengedhető-e a meleg férfiak részvétele. A 87 éves egyházfő a Corriere della Sera és a La Repubblica napilapok által megszerzett információk szerint azt mondta: bár fontos, hogy mindenkit befogadjanak, egy meleg személy „kettős életet” kockáztat, majd hozzátette, egyes szemináriumokon már így is túl sok a „frociaggine”. Egy meg nem nevezett püspök szerint a pápa csak tréfált a szóhasználattal, és az is lehet, hogy tudatában sem volt annak, hogy sértő a kifejezés.

Ferenc pápa nyilvános megszólalásaiban többször kiállt az LMBTQ+ közösség mellett, tavaly októberben például arra utalt, hogy az egyház áldását adhatná az azonos nemű párokra. Megjegyezte viszont, hogy ettől még objektíven bűnösnek tartják az azonos neműek kapcsolatát. Ezt hangsúlyozta a Vatikán közleménye is, amelyben azt írták, Ferenc pápa korábban többször is kijelentette: „Az egyházban mindenkinek van helye! Senki sem haszontalan, senki sem felesleges, mindenkinek jut hely”.

Az egyház és a melegek bonyolult kapcsolatáról nemrég ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!