Egy hónap múlva elfogyhat az ivóvíz Mexikóvárosban

2024. május 27. – 05:33

Másolás

Vágólapra másolva

Szakértők szerint június 26-ra, azaz egy hónap múlva elfogyhat az ivóvíz Mexikóvárosban, milliók maradhatnak ivóvíz nélkül – írja a Business Insider. A Mexikó 9 millió lakosú fővárosát és agglomerációját ellátó Cutzamala vízrendszer már most is csak 28 százalékos kapacitáson üzemel. A Cutzamala emberek tízmillióit látja el ivóvízzel. Mexikóváros eleve a világ ötödik legnépesebb városa, teljes agglomerációja pedig több mint 20 millió lakost számlál.

A helyiek a vízhiánytól tartva már most „nulladik napnak” nevezik június 26-át, egyelőre nem tudni, mi lesz utána.

Mexikóváros már régóta küszködik a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosításával, az utóbbi három évben azonban különösen súlyosra fordult a helyzet, mivel a régiót nem csak szokatlan meleg sújtotta, de az esőzések is elkerülték.

Bár több helyi politikus igyekezett kisebbíteni a probléma nagyságát, az észak-amerikai aszályfigyelő rendszer már április 30-án súlyosnak minősítette az aszályhelyzetet a régióban, és a CNN híradása szerint már most is vannak olyan városnegyedek, ahol elfogyott az ivóvíz. A Washington Post szerint nem csak az aszály okoz problémát, hanem az is, hogy a Cutzamala vízrendszert az utóbbi évtizedekben elhanyagolták, és a lyukas csövek, valamint a rendszer egyéb hiányosságai miatt néha a város vizének 40 százaléka is elszivárog.

Gabriel Quadri de la Torre helyi képviselő szerint a csövek javítása dollármilliárdokba kerülne, és „nagyon nehéz elgondolni is”, hogy a városnak ilyesmire ennyi pénze legyen a közeljövőben.

Mivel másban nem reménykedhetnek, a lakosok az esőt várják, ami valamelyest feltöltheti a rendszert. Szakértők szerint azonban ha jön is eső június 26-ig, az sem oldja meg a város vízrendszerének égető problémáit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!