Védett régészeti övezet lett a hely, ahol 300 éve elsüllyedt egy arannyal és drágakővel megpakolt spanyol gálya

2024. május 23. – 23:20

Védett régészeti övezet lett a hely, ahol 300 éve elsüllyedt egy arannyal és drágakővel megpakolt spanyol gálya
A San José roncsának egy darabja egy 2022-es videófelvételből kivágva – Fotó: Kolumbia elnöki hivatala via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Védett régészeti övezetté nyilvánította a kolumbiai kormány azt a helyet, ahol több mint háromszáz éve a felbecsülhetetlen arany és drágakő rakományával a spanyol San José gálya elsüllyedt a Karib-tengeren – számolt be az MTI. Mindez azért érdekes, mert jelenleg is zajlik az expedíció, amelynek végső célja majd a leletek felszínre hozása lehet, ez pedig a hatalmas érték miatt borítékolhatóan konfliktusoknak ágyaz meg a spanyol és a kolumbiai kormány között.

„Ez az első alkalom, hogy ilyen mélyen fekvő (600 méter) tenger alatti régészeti örökségi övezetet védetté nyilvánítanak, ez történelmi tettnek számít Latin-Amerikában” – közölte Juan David Correa kulturális miniszter, aki helyi idő szerint szerdán bemutatta a hajóroncshoz vezetett, tudományos expedíció első szakaszát, amely kívülről vizsgálta meg a műkincset.

A spanyol armada egyik legnagyobb hajóját a brit haditengerészet süllyesztette el 1708. június 7-én a délnyugat-kolumbiai Rosario-szigetenél, Cartagena de Indias, Bolívar megye székhelye közelében. A gálya aranyat, ezüstöt és drágaköveket szállított az amerikai spanyol gyarmatokról V. Fülöp király udvara számára.

Aranytárgyak a roncsban – Fotó: Kolumbia elnöki hivatala via AFP
Aranytárgyak a roncsban – Fotó: Kolumbia elnöki hivatala via AFP

A védelmi és a kulturális minisztérium, valamint a Kolumbiai Antropológiai és Történelmi Intézet (ICANH) vezetésével folyó jelenlegi kutatás feladata a 2015-ben felfedezett hajóroncs felmérése. A kolumbiai hadsereg 2022-ben korábban kiadatlan képeket tett közzé a roncsról, a fotók négy korábbi felfedező misszió során készültek.

A San José pontos elhelyezkedését titokban tartják, hogy megóvják a kalózoktól és más rossz szándékú kincskeresőktől a történelem egyik legjelentősebb régészeti felfedezésének minősített leletet.

A hajóroncs a lokalizálása óta azonban heves viták tárgya a fedélzetén található, több milliárd dollár értékűnek tartott szállítmány miatt. Spanyolország magának követeli a tulajdonjogot egy UNESCO-egyezmény alapján, amelynek Kolumbia nem részese, a bolíviai őslakosok pedig azt állítják, hogy a hajó kincseit az ő földjeikről hurcolták el. Gustavo Petro kolumbiai elnök kormánya azt szeretné, ha az országában maradna a hajóroncs értékes rakománya, hozzájárulva a tudományhoz és a kultúrához.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!