Turbulenciába került a Singapore Airlines gépe, egy utas meghalt a fedélzeten

2024. május 21. – 14:30

frissítve

Turbulenciába került a Singapore Airlines gépe, egy utas meghalt a fedélzeten
A Singapore Airlines Boeing 777-300ER típusú gépe megközelíti a londoni Heathrow repülőteret 2022. augusztus 24-én – Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos turbulenciába került kedden a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó járata, a gép fedélzetén egy ember meghalt és többen megsérültek – írta a BBC.

A Boeing 777-300ER típusú gép hétfő éjszaka szállt fel a londoni Heathrow repülőtérről, és a magyar légtéren is áthaladva tartott a Távol-Keletre. Útközben viharba kerültek, a gépet Bangkokba irányították át, ahol helyi idő szerint 15:45-kor szálltak le. Az SQ 321-es járaton összesen 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

A turbulenciába került SQ 321-es járat fedélzete – Fotó: Stringer / Reuters A turbulenciába került SQ 321-es járat fedélzete – Fotó: Stringer / Reuters
A turbulenciába került SQ 321-es járat fedélzete – Fotó: Stringer / Reuters

„A Singapore Airlines őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt családjának” – áll a légitársaság közleményében. Hozzátették, hogy együttműködnek a thaiföldi hatóságokkal az utasok orvosi ellátása érdekében, és egy csapatot is küldtek Bangkokba, hogy minden további szükséges segítséget megadjanak az utasoknak.

A halálos áldozat egy 73 éves brit férfi, aki valószínűleg szívrohamot kapott – írta a BBC a tahiföldi hatóságokra hivatkozva. Hét ember állapota válságos, további 53 utas, valamint a személyzet egy tagja megsérült.

Az egyik utas a Reutersnek elmondta, a gép rázkódni és emelkedni kezdett, majd pedig hirtelen zuhanás következett. „Aki nem volt bekötve, azonnal a plafonba csapódott. Néhányan beütötték a fejüket a poggyásztartóba” – mondta a járat fedélzetén tartózkodó 28 éves Dzafran Azmir.

A turbulencia a repülés velejárója, azonban az ehhez hasonló súlyos incidensek nagyon ritkák. Az amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal 2021-es tanulmánya szerint 2009 és 2018 között a turbulencia okozta a bejelentett légiközlekedési balesetek több mint egyharmadát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!