4,4-es földrengés volt hétfő este Nápolynál, 40 éve nem mértek hasonlót

2024. május 20. – 23:19

Másolás

Vágólapra másolva


Több földrengés is volt hétfő este Nápoly mellett, a város központjától mindössze 15 kilométerre fekvő Campi Flegrei vulkánnál, írja az Ansa. Az első jelentős rengést 19:51-kor Nápolyban észlelték – epicentruma a Campi Flegrei térségében volt – 3,5-es erősségű volt. Ez egy sorozatot indított el, amelynek utolsó rengését 20:16-kor regisztrálták.

A legnagyobb magnitúdójú 4,4-es rengés 20:10-kor következett be.

Az Olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet adatai szerint a földrengés mélysége három kilométer volt.

Ez a 4,4-es erősségű földrengés valószínűleg az elmúlt negyven év legerősebb földmozgása a területen, és a Campi Flegreiben mért eddigi legmagasabb érték. Az eddigi csúcs a tavaly szeptemberi 4,2-es rengés volt, ugyancsak 3 kilométeres mélységben. A földmozgást a közeli Procida szigetén is érezték, de jelentések érkeztek a Nápoly melletti dombos területeken kívül még Campania más részeiről is.

Újabb rengések

21:46-kor egy újabb erős, 3,9-es erősségű rengést mértek Solfatara területén, ezt egy hangos morajlás kísérte, majd 21:55-kor egy negyedik, 3,1-es rengés következett. Sokan az utcákra szaladtak, a kávézók ugyan nyitva tartanak, de a legtöbb helyen üresek, az emberek biztonságosabbnak ítélik, ha az út közepén várakoznak, írja a Napolitoday.

A Ferrovie dello Stato jelentése szerint a vonatok késhetnek, járatok maradhatnak ki, egyes útvonalakat szakaszosan lezárhatnak. Leállították Nápolyban a 2-es metrót is, amely egy 19 kilométer hosszú metróvonal.

Kisebb károk

A tűzoltóság műveleti központjába számos bejelentés érkezett a földrengések epicentrumához közeli területekről, a házfalak több helyen megrepedtek, leszakadtak párkányok, lehullott a vakolat, a csempék. Személyi sérülésekről eddig nem érkezett jelentés. A környéket átvizsgálják.

Zárva tartó iskolák

Az iskolák holnap is zárva maradnak a közeli Pozzuoliban – jelentette be a helyi önkormányzat, egyben mindenkit óvatosságra és nyugalomra intve. A polgármester irányításával műszaki egységek indultak az épületekben keletkezett károk felmérésére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!