Szlovák belügyminiszter: Elképzelhető, hogy mégsem magányos farkas volt Robert Fico merénylője

2024. május 19. – 21:23

Másolás

Vágólapra másolva

A nyomozóhatóságok vizsgálják annak a lehetőségét, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyesen megsebesítő merénylő – mondta Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva Pozsonyban vasárnap, írta az MTI.

A belügyminiszter közölte, nyomozócsoportot állítottak fel, amely azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy nem egy „magányos farkasról” volt szó, mint azt korábban feltételezték. Szerinte vannak arra utaló jelek, hogy a 71 éves Juraj Cintulának lehettek társai a merénylet elkövetésében. Az egyik ilyen nyom az, hogy két órával a merénylet után az elkövető Facebook-oldaláról tartalmakat töröltek, amikor már hatósági őrizetben volt, vagyis amikor már nem férhetett hozzá ezekhez. A miniszter hozzátette: nagy valószínűséggel nem a gyanúsított felesége törölte ezeket a tartalmakat.

Šutaj Eštok úgy fogalmazott, hogy az egyik verzió szerint a bűncselekmény hátterében „bizonyos emberek csoportja” állhat, amelynek tagjai „egymást bátorították, illetve támogatták e bűncselekmény elkövetésében”.

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben, de továbbra is intenzív ellátásra szorul.

Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházban. Juraj Cintula szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű speciális bíróság elé állították, amely letartóztatta.

A merénylet után a Telex tudósítói elmentek a lövés helyszínére, ahol szemtanúk arról számoltak be, hogy 4-5 lövést hallottak, aztán csak a sikításokat. Azt mondták, az emberek sokkot kaptak az eset után, szerintük „ilyen soha nem volt még Szlovákiában”. Tudósítóink jártak Pozsonyban is, ahol több rendőrt látni most az utcákon, de az, hogy a szlovák miniszterelnök ellen merényletet követtek el egy napja, inkább abból érződik, hogy mindenki erről beszél. Riportunkat itt találja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!