Balesetet szenvedett az iráni elnököt szállító helikopter

2024. május 19. – 17:14

frissítve

Balesetet szenvedett az iráni elnököt szállító helikopter
Az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter száll fel az iráni–azerbajdzsáni határ közelében, 2024. május 19-én. A helikopter Raiszival a fedélzetén később lezuhanhatott – Fotó: Ali Hamed Haghdoust / IRNA /WANA / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Balesetet szenvedett az iráni elnököt, Ebrahim Raiszit szállító helikopter vasárnap délután Irán északnyugati részén – írta a BBC az iráni állami televízió jelentése alapján. A Reuters egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy az iráni elnököt és a külügyminisztert szállító helikopter lezuhant, amikor hegyvidéki részen, sűrű ködben repültek. Magyar idő szerint vasárnap éjfélkor még nem jelent meg biztos információ fedélzeten tartózkodók, így az elnök állapotáról sem.

Közép-európai idő szerint 20 óra után az iráni állami televízió arról számolt be, hogy a keresőcsapatok megtalálták a lezuhant helikoptert.

Az iráni Vörös Félhold ennek ellentmondva nem sokkal később azt jelezte, hogy nem találták meh a helikoptert.

„Még mindig reménykedünk, de a baleset helyszínéről érkező információk nagyon aggasztóak” – mondta korábban egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselő a Reutersnek.

Ahmad Vahidi iráni belügyminiszter arról beszélt, hogy a mentőcsapatok keresik az érintett helikoptert. Az iráni állami televíziónak adott nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a rossz időjárási viszonyok és a térségben lévő köd miatt időbe telik, amíg a baleset helyszínére érnek. Az iráni hadsereg vezérkari főnöke közölte, hogy a hadsereg minden erőforrását felhasználják a keresési és mentési műveletekhez.

Ebrahim Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A jelentések szerint az incidens az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett történt, és a helikopteren tartózkodott az iráni külügyminiszter, Hoszein Amirabdollahian is – írta az MTI.

Az iráni állami televízió beszámolója szerint a mentők megpróbálták elérni a helyszínt, de a rossz időjárási körülmények akadályozták őket. Heves esőzésről és ködről számoltak be. Sem az állami televízió, sem az IRNA állami hírügynökség nem adott tájékoztatást Raiszi állapotáról – írta az AP hírügynökség.

A 63 éves Ebrahim Raiszi a legmagasabb közvetlenül választott tisztségviselő Iránban. Raiszit a legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah pártfogoltjának tekintik, és egyes elemzők szerint a 85 éves vezető halála vagy lemondása esetén Raiszi léphetne a helyére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!