Robert Fico állapota kritikus, de stabilizálták

Legfontosabb

2024. május 16. – 10:35

Robert Fico állapota kritikus, de stabilizálták
Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes csütörtök reggel sajtótájékoztatót tart a kórház előtt – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota kritikus, de stabil. A szlovák miniszterelnök továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórházban marad – mondta el Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes csütörtök reggel a sajtónak a kórház előtt. A szlovák miniszterelnökre Nyitrabányán (Handlová), egy kihelyezett kormányülésen lőtt rá a tömegből egy 71 éves férfi, ezután életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították át Besztercebányára Ficót.

Miriam Lapuniková, a besztercebányai kórház igazgatója és Kaliňák közösen tartott sajtótájékoztatójából kiderült: az éjszaka stabilizálták Ficót egy ötórás műtét után. A miniszterelnök továbbra is a kórházban marad, további beavatkozásokat végeznek majd el rajta. Kaliňák, miután meglátogatta a kórházban Ficót, sietősen fejezte be kora reggeli sajtótájékoztatóját, mert indult vissza Pozsonyba: itt folytatják a kormányülést. Kaliňák hozzátette, további információk már csak innen fognak érkezni, a kórház helyszínén több tájékoztatás nem lesz. A szlovák kormány 11 órakor biztonsági ülést tart, ezután valószínűleg újabb tájékoztatást adnak a médiának.

Aggódnak a miniszterelnökükért

A besztercebányai kórház előtt szerda este szinte csak a sajtó várakozott, illetve a kórház néhány betege (ők szabadon járhattak ki-be az épületből) nézte kintről, hogy mi történik. Csütörtök reggelre kevesebb rendőrautó és több civil jelent meg a kórház előtt: utóbbiak azonban nem a miniszterelnök miatt, hanem dolgozni, orvoshoz jönni. Mint néhányan közülük mondják, aggódnak a miniszterelnökükért, de „annyit tudnak tenni, hogy várják a híreket”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Szerda este hasonlóan néhány aggódó civil várakozott a kórház előtt. A merénylet után elmentünk a lövés helyszínére, ahol szemtanúk arról számoltak be, hogy 4-5 lövést hallottak, aztán csak a sikításokat. Mint mondták, az emberek sokkot kaptak az eset után, mert példátlan, „ilyen soha nem volt még Szlovákiában”, hogy egy miniszterelnök ellen merényletet kövessenek el.

Elfogták az elkövetőt

A szlovák sajtó egybehangzó értesülése szerint a támadó egy 71 éves író, Juraj Cintula volt, akit a helyszínen azonnal elfogtak. A férfi egy legálisan a tulajdonában lévő fegyverrel adta le a lövéseket Ficóra a nyitrabányai kultúrház előtt. A kormányfő éppen kezet fogott valakikkel, amikor a támadó oldalról előkapta a fegyverét. A férfi három verseskötetet írt, tagja a Szlovák Írószövetségnek.

2016-ban egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett bevásárlóközpontban. A merénylet utáni kora esti sajtótájékoztatón arról beszélt a belügyminiszter, hogy a merénylő tette politikailag motivált volt, megvalósítását pedig nem sokkal az államfőválasztás után döntötte el.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A közösségi oldalakon elterjedt, hogy Cintula a Progresszív Szlovákia nevű liberális párt tagja/aktivistája/szimpatizánsa volt, a magyar kormánypropaganda pedig azonnal elkezdte terjeszteni, hogy egy „progresszív baloldali költő” hajtotta végre a merényletet; a Megafon propagandistái ontani kezdték az olyan posztokat, mint hogy a „szlovák Momentumnak is nevezett párt lelkes támogatója lőtte le a békepárti miniszterelnököt”. A párt ezt cáfolta.

Ráadásul Juraj Cintula a 2022-ben megszűnt Slovenskí Branci (SB) neonáci, migránsellenes szervezet elkötelezett szimpatizánsa is volt. Az este nyolckor tartott rendkívüli sajtótájékoztatón a belügyminiszter azt is bejelentette, a rendőrség megerősíti egyes médiumok és politikai szervezetek védelmét. A szlovák politikai pártok vezetői egységesen elítélték a támadást, és gyors felépülést kívántak Ficónak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!