Élénk piros háttérből, karddal a kezében bukkan elő III. Károly a róla készült első hivatalos királyi festményen

2024. május 15. – 13:04

Élénk piros háttérből, karddal a kezében bukkan elő III. Károly a róla készült első hivatalos királyi festményen
Fotó: Aaron Chawn / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a koronázása óta készült első hivatalos portré III. Károly brit királyról, a festményt Buckingham-palotában leplezték le kedden, írja a BBC. A leleplezésen ott volt a király és a királyné mellett Jonathan Yeo festőművész, a kép alkotója is. Az életnagyságúnál is nagyobb, élénk piros olajfestményen Károly a walesi gárda egyenruhájában egy kardot tart a kezében, miközben egy pillangó épp leszáll a vállára.

A korábban Tony Blairt és David Attenborough-t lefestő Yeo a portré leleplezésekor azzal viccelődött, hogy egy másik korban akár súlyos árat is fizethetne, ha nem tetszene a királynak az alkotás.

Ha ezt árulásnak tekintenék, szó szerint a fejemmel fizethetnék érte

– mondta Jonathan Yeo.

A művész a festményről azt is mondta, hogy szerette volna felhasználni a királyi portrék hagyományait – a katonai öltözéket, a kardot –, de valami modernet is bele akart csempészni, különösen az erős színekkel és a pillangóval. „A pillangó a metamorfózist és az újjászületést szimbolizálja” – magyarázta Yeo, akinek alkotását Károly felesége, Kamilla is megdicsérte, azt mondta, hogy a festő jól elkapta a királyt.

Károly összesen négyszer állt modellt a portréhoz, az utolsónál már megállapították nála a rák diagnózist. A briteket szíven ütötte a király betegsége, erről itt írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!