Financial Times: Moldova biztonsági és védelmi egyezményt köt az EU-val

2024. május 14. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva figyelmeztetései ellenére a Moldovai Köztársaság elmélyíti a védelmi közreműködését az Európai Unióval egy javaslat szerint, értesült a Financial Times. A jövő héten jóváhagyásra kerülő uniós terv szerint Moldova fokozza a hírszerzési információk megosztását az EU-val, közös hadgyakorlatokat tart, és bekerül az unió közös fegyverbeszerzési rendszerébe, idézett a cikkből a G4Media.

A Brüsszellel tervezett „biztonsági és védelmi partnerség” annak ellenére jön létre, hogy orosz tisztviselők többször figyelmeztették Moldovát, hogy ugyanarra a sorsra juthat, mint Ukrajna, ha a Nyugathoz csatlakozik. Márciusban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy Brüsszel ugyanazt az ultimátumot adta Moldova Köztársaságnak, mint korábban Ukrajnának, hogy „vagy mi, vagy Oroszország”, Oroszország viszont meg fogja védeni a Moldovában élő oroszokat, emlékeztet a G4Media.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a múlt héten Maia Sandu moldovai elnök politikáját a náci rezsim politikájához hasonlította – ezt a vádat a Kreml Volodimir Zelenszkij ukrán vezetővel szemben is megfogalmazta.

A Moldovai Köztársaság, amely tavaly októberben először nyilvánította hivatalosan „biztonsági fenyegetésnek” Oroszországot, kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Franciaországgal, és az uniós források egy részét védelmi képességeinek megerősítésére kapja.

Az EU szankciókat vezetett be olyan Oroszországhoz kötődő szervezetek ellen is, amelyek szerinte megpróbálták destabilizálni Moldovát, válaszul a Sandu-kormány elleni állítólagos puccskísérletre, valamint a Moszkva által támogatott csoportok helyi választások befolyásolására és egyéb „hibrid” támadásokra tett erőfeszítéseire.

A javaslatot az EU diplomatái ezen a héten megvitatják, és a tervek szerint a jövő héten hivatalosan is aláírják, értesült a Financial Times. A moldovai kormány és az Európai Bizottság nem kívánta kommentálni az információkat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!