Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy jachtot a Gibraltári-szorosban

2024. május 14. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Kardszárnyú delfinek süllyesztették el az Alborán Cognac nevű, 15 méter hosszú jachtot a Gibraltári-szorosban a hétvégén, írja a Guardian. A hajó a szoros déli bejáratánál járt, 26 kilométerre a marokkói Spartel-foktól, amikor a fedélzeten tartózkodó kétfős legénység vasárnap reggel tompa ütéseket hallott, aztán észrevették, hogy a kormánylapát megsérült, és víz tört be a hajóba, közölte a spanyol tengeri mentőszolgálat.

Mentőhelikopter ment a helyszínre Spanyolországból, és a közelben hajózó MT Lascaux tartályhajót is értesítették, hogy segítsen a jachtnak. A tartályhajó egy órával a vészjelzés után fel is vette a jacht legénységét, de a jachtot már nem tudták megmenteni, elsüllyedt.

2020 óta ez volt a hetedik ilyen incidens, de a tudósok egyelőre nem találnak rá magyarázatot. Az orkák viselkedését kutató szakemberek szerint az állatok nem támadnak, inkább interakcióba lépnek ilyenkor. A kutatók szerint most is csak játszani akartak, de az is lehet, hogy egy másik hajóval kapcsolatos negatív tapasztalatuk miatt estek neki a jachtnak.


A kardszárnyú delfinek ahhoz a 37 példányból álló csapathoz tartozhattak a tudósok szerint, ami a Gibraltári-szorostól délre fekvő térségben él.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!