Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy jachtot a Gibraltári-szorosban

2024. május 14. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Kardszárnyú delfinek süllyesztették el az Alborán Cognac nevű, 15 méter hosszú jachtot a Gibraltári-szorosban a hétvégén, írja a Guardian. A hajó a szoros déli bejáratánál járt, 26 kilométerre a marokkói Spartel-foktól, amikor a fedélzeten tartózkodó kétfős legénység vasárnap reggel tompa ütéseket hallott, aztán észrevették, hogy a kormánylapát megsérült, és víz tört be a hajóba, közölte a spanyol tengeri mentőszolgálat.

Mentőhelikopter ment a helyszínre Spanyolországból, és a közelben hajózó MT Lascaux tartályhajót is értesítették, hogy segítsen a jachtnak. A tartályhajó egy órával a vészjelzés után fel is vette a jacht legénységét, de a jachtot már nem tudták megmenteni, elsüllyedt.

2020 óta ez volt a hetedik ilyen incidens, de a tudósok egyelőre nem találnak rá magyarázatot. Az orkák viselkedését kutató szakemberek szerint az állatok nem támadnak, inkább interakcióba lépnek ilyenkor. A kutatók szerint most is csak játszani akartak, de az is lehet, hogy egy másik hajóval kapcsolatos negatív tapasztalatuk miatt estek neki a jachtnak.


A kardszárnyú delfinek ahhoz a 37 példányból álló csapathoz tartozhattak a tudósok szerint, ami a Gibraltári-szorostól délre fekvő térségben él.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!