Németország visszahozná a kötelező sorkatonaságot

2024. május 12. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

Németország a hadsereg reformjára készül, a kormány előtt három javaslat van az asztalon, ezek pedig már ki is szivárogtak a sajtóba. Várhatóan júniusban jelentik be, melyiket választotta a kormány, ahol egyelőre a három lehetőség körül éles vita zajlik.

Boris Pistorius védelmi miniszter (és egyben a felmérések szerint a kormány stabilan legnépszerűbb tagja) a hírek szerint a kötelező sorkatonaság bevezetése mellett van. Ez az első reformopció: 18 éves korban mindenkit behívnának kötelező kiképzésre és sorkatonai szolgálatra, fiúkat-lányokat egyaránt. A kötelező sorkatonaságot 2011-ben törölték el Németországban, az újbóli bevezetése alkotmánymódosítást is igényelne.

A második opció szintén a 18 évesekre vonatkozna, de a nőket kihagyná a sorozásból, illetve csak maga a jelentkezés lenne kötelező, nem soroznának be mindenkit, a hadsereg válogatna a jelentkezők között. A harmadik lehetőség pedig teljesen kihagyná a kötelező szolgálatot, és a jelenlegi rendszert optimalizálná, hatékonyabb toborzó kampányokkal.

A német kormány köreiben komoly viták övezik a hadügyi reformot, Olaf Scholz kancellár állítólag a hadügyminiszterével ellentétben a kötelező sorkatonaság ellen van, és a kisebb koalíciós partnerek sem akarnak hallani ilyesmiről. A CDU pártkongresszusa viszont megszavazta sorkatonaság újra bevezetésének támogatását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!