Közel ezren csaptak össze rendőrökkel a Tesla-gyár bővítése ellen tiltakozva Németországban

2024. május 11. – 18:23

Közel ezren csaptak össze rendőrökkel a Tesla-gyár bővítése ellen tiltakozva Németországban
Tüntetők a németországi Tesla-gyár mellett – Fotó: Patrik Pleul / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Becslések szerint 800-1000 klímatüntetővel csapott össze a német rendőrség pénteken a Berlin melletti grünheidei Tesla-gyárnál, miután a tüntetők megpróbálták megrohamozni az épületet. A demonstrálók a gyár bővítése ellen tiltakoztak, a BBC szerint többen megsérültek, köztük három rendőr. A rendőrök végül megakadályozták, hogy az aktivisták bejussanak az épületbe, több embert letartóztattak.

A kampányolók egy része február óta táborozik a grünheidei erdőben. A Block Tesla, Disrupt Elon nevű tüntetéssorozat résztvevői pénteken lezárták a közeli autópályát, elfoglaltak egy országúti szakaszt, és a sínekre ülve megszakították a vasúti közlekedést is. A tüntetők áttörték a rendőrségi kordont, és behatoltak a gyár területére, a BBC által hitelesített videók egyikén az látható, hogy az úgynevezett Gigafactory északkeleti sarkában lévő egyik épületet célozzák meg. A tiltakozók végül nem jutottak be a létesítménybe.

A Tesla még a hét elején közölte, hogy a helyszínt lezárják a demonstráció miatt, az alkalmazottak a cég közlése alapján otthonról dolgozhattak. Elon Musk az X-en arról írt, a csoportnak nem sikerült betörnie a gyárba, majd egy másik bejegyzésben baloldali tüntetőknek titulálta a tömeget.

A Disrupt Tesla nevű csoport május 8. és 12. közöttre hirdette meg a tüntetéseket, azaz a tiltakozások hétvégén is folytatódnak. Oldalukon azt írják, a tiltakozásokkal azt szeretnék megállítani, hogy a három további bővítési fázis után a Berlin külvárosában található üzem legyen Európa legnagyobb autógyára. A Gigafactoryben már most évente 250 ezer autót gyártanak, a bővítések után ez a szám egymillióra nőhet majd. Elon Muskra nőgyűlölő Twitter-fasisztaként hivatkoznak, aki a márkáját arra használja, hogy az elektromos autók a belső égésű motorok zöld alternatívájaként jöjjenek létre. A csoport szerint azonban az elektromos autók nem jelentenek megoldást, ezek „az egyéni közlekedési őrület” folytatásai, csak más eszközökkel. „Ez se nem fenntartható, se nem zöld” – írják.

A német sajtó hírei alapján az éjszaka csendes volt, szombaton pedig folytatódtak a tiltakozások. A Tesla egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!