Gyúrós klipben mutatta meg magát a betegnek hitt csecsen vezető

2024. április 24. – 06:12

Másolás

Vágólapra másolva

Ramzan Kadirov, Csecsenföld szinte teljhatalmú ura (mivel az Orosz Föderáció tagköztársasága, ezért csak szinte) közzétett egy konditermi videót, hogy eloszlassa a rossz egészségi állapotáról szóló mendemondákat – írja a Guardian. A Novaja Gazeta európai kiadása írt róla hétfőn, hogy Kadirovot 2019-ben heveny hasnyálmirigy-gyulladással diagnosztizálták, betegsége a hasnyálmirigyszövetek elhalásával jár.

A lap szerint Moszkva már azon gondolkozik, hogy ki lehetne olyan utód Csecsenföld élén, aki megőrzi a kétezres évek elején még elszakadni vágyó régió stabilitását.

A cikk után pár órával jött ki a kaukázusi, hangulatos zenével aláfestett videó, amin Kadirov fekvenyom és birkózik, miközben a gyúrós cimboráival évődik. A videóhoz azt írta, „egy elfoglalt nap gyakorlatokkal és pozitivitással ér véget”, illetve figyelmeztetett, mindenki törődjön az egészségével, hisz az „befektetés a jövőtökbe”.

Kadirov egészségéről márpedig régóta mennek a pletykák, a 47 éves politikust az utóbbi időszakban többször lehetett látni felduzzadt arccal, amint akadozva beszél, és alig tudja nyitva tartani a szemeit. A Gazeta szerint múlt szeptemberben annyira túltolta a nyugtatókat, hogy mesterséges kómába kellett helyezni egy moszkvai kórházban. Akkoriban a csecsen elit több tagját lehetett látni, amint a kórházba látogat, egyesek szerint haldoklott ekkor.

A Guardian megemlíti, Vlagyimir Putyin aránylag szabad kezet ad Kadirovnak a régióban, cserébe a stabilitásért és a több ezer csecsen harcosért, akik Ukrajnában harcolnak az orosz erők mellett. Kadirov is gyakran kifejezi hűségét, a Putyin ellen fellázadt zsoldosvezér, Jevgenyij Prigozsin halála után Kadirov közölte, ő Putyin katonája és kész meghalni elnökéért. Kadirov két fiát, a 17 éves Ahmatot és a 15 éves Adamot is készíti már fel az utódlásra eközben, előbbi már a Kremlben is látogatást tett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!