Narancsszínű köd borult Athénra és több görög városra

2024. április 24. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Szaharai por borította be Athént és több görög várost is, ez az egyik legsúlyosabb ilyen eset 2018 óta – írja a görög hatóságok alapján a Guardian. A sárgás, narancsos ködfelhő több régiót is beborított az elmúlt napokban, korlátozva a látási viszonyokat. A szaharai port erős déli szelek hordták Görögországba, a hatóságok jelentős légzési kockázatokra figyelmeztetnek.

„Ez az egyik legsúlyosabb epizód a Szaharából származó por- és homokkoncentráció miatt 2018. március 21–22. óta, amikor a felhők különösen Kréta szigetét lepték el” – mondta Kosztasz Lagouvardosz, az athéni obszervatórium időjárás-kutatási igazgatója.

A Szahara évente 60–200 millió tonna ásványi port bocsát ki, a legnagyobb részecskék gyorsan visszatérnek a Földre, a legkisebbek több ezer kilométert is képesek utazni, és akár egész Európát elérhetik. A görög meteorológiai szolgálat szerint az égbolt szerdán kezd majd kitisztulni.

Néhány hete Magyarországra is hozott szaharai port a déli meleg, és megismerhettük tavaly is, akkor részletesen írtunk arról, hogy alapvetően egy természetes folyamatról van szó, az elmúlt évtizedben mintha mégis megváltozott volna valami. Tényleg több a sivatagi por Európában, évente akár 10-12 alkalommal (de tavaly pl. 16 efféle eseményt rögzítettünk) is elérik hazánkat a szaharai porral telített légtömegek. Cikkünkben körbejártuk, hogy mi ez az egész.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!