A NASA igazgatója titkos kínai katonai űrprogramról beszélt

2024. április 21. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Bill Nelson, a NASA igazgatója az űrhivatal most benyújtott 2025-ös támogatási igénye (25,4 milliárd dollár) kapcsán állt az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága elé, válaszolni a politikusok kérdéseire. A meghallgatás fókuszát az adta, hogy Nelson érvelése szerint az új Holdra szállás nem pusztán egy tudományos expedíció, de kőkemény geopolitikai verseny is Kínával.

A NASA-vezér elmondása szerint Kína űrprogramja ugyan hivatalosan tudományos célú, de valójában titkos katonai űrprogramok is futnak a háttérben. Nelson szerint Kína hatalmas befektetéseket tesz az űrprogram mögé, és félő, hogy beéri az Egyesült Államokat. Azt a fenyegető helyzetet is felvázolta, hogy ha Kínának előbb sikerülne megoldania a Holdra szállást, mint az amerikaiaknak, egyszerűen kolonizálhatná a Holdat, bejelentve rá az igényét. Ezt elvileg tiltja az Artemis-egyezmény, amelyben az aláíró felek az űr, a Hold, a Mars, és más égitestek közös és békés felhasználásának és a kutatásukban való együttműködés alapelveit fektették le – Kína azonban nem írta alá ezt az egyezményt.

Nelson azt mondta, nagyon rossz precedenst és nehezen kezelhető helyzetet eredményezne, ha Kína saját fennhatósága alá tartozónak kiáltana ki a Holdon, vagy akár az űrben területeket, majd azt mondta, ez reális forgatókönyv, és földi példa is van rá, a Dél-Kínai tenger vitatott tulajdonjogú szigetei.

Tény, hogy a kínai űrkutatási program hatalmas lépésekben halad, és rengeteg pénzt tesz mögé az állam: Kínának ma saját űrállomása van, 500 műholdja (5 év alatt duplázták meg ezt a számot), és többek között egy olyan, rejtélyes űrjárműve, ami tavaly májusban közel egy éves Föld körüli keringés után tért vissza a bolygóra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!