Donald Trump kétszer elaludt a saját büntetőpere közben

2024. április 16. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

Második napja zajlik Donald Trump volt amerikai elnök, és aktuális republikánus elnökjelölt büntetőpere a New York-i bíróságon. Az első nap legizgalmasabb eseménye az volt, hogy a bíróságról tudósító újságírók elmondása szerint Trump kétszer is elszundított. Mivel Amerikában bírósági tárgyalásokon tilos fotózni és videózni (hacsak a bíró nem ad erre külön engedélyt), ennél szilárdabb bizonyíték nincs az esetre. Mindez azért különösen kínos, mert Trump régóta a Sleepy Joe, azaz Álmos Joe gúnynéven hivatkozik a jelenlegi elnök Joe Bidenre.

A per tétje amúgy óriási: ez az első eset, hogy egy volt elnököt büntetőügyben állítanak bíróság elé Amerikában. Az ügy már nagyon régóta húzódik, és a lényege, hogy a vád szerint Trump 130 ezer dollárt fizetett ki a 2016-os választási kampány alatt a Stormy Daniels nevű pornószínésznőnek, hogy ne teregesse ki a sajtónak a 2006-os afférjuk részleteit. Trump tagadja, hogy valaha viszonya lett volna Danielsszel (az ominózus időszakban egyébként Trump felesége éppen terhes volt a legkisebb fiukkal, Barronnal).

Ez önmagában még nem lenne törvénysértő, az azonban igen, hogy a hallgatási pénzt Trump a kampánya kasszájából fizette, majd utólag megpróbálta ennek nyomait eltüntetni a könyvelésből. A 34 vádpont így főleg a kampányfinanszírozási szabályok megsértése, okirat-hamisítás, és pénzügyi csalás vonalon mozog. A per végkimenetele akár börtönbüntetés is lehet, de jogi szakértők és politológusok szerint sokkal valószínűbb, hogy az exelnök pénzbüntetéssel megússza (már ha elítélik, ami egyáltalán nem biztos).

Trump szerint boszorkányüldözés folyik ellene, és az összes per célja kizárólag az, hogy ellehetetlenítsék az elnökválasztási kampányát.

FRISSÍTÉS: A második tárgyalási nap első óráiban az amerikai sajtó helyszíni tudósítói azt jelezték a közösségi médiában, hogy az exelnök újra elszundított a tárgyalóteremben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!