Biden szerint Irán „inkább előbb, mint utóbb” támadást indít Izrael ellen

2024. április 13. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok arra számít, hogy Irán az elkövetkező napokban több Izraelen belüli célpontra is csapást fog mérni – mondták a CNN-nek amerikai hírszerzési források.

Az USA megfigyelései alapján Irán katonai eszközöket, köztük drónokat és rakétákat mozgat a saját területén belül, ami arra utalhat, hogy a saját területén belülről is támadásokat indíthat izraeli és régióbeli célpontok ellen. Az is elképzelhető viszont, hogy Irán a fegyvermozgatásokkal csak azt akarja elérni, hogy egy esetleges támadás esetén az USA és Izrael ne az ország területére mérjen ellencsapásokat. A CNN forrásai szerint Irán külső megbízottak, például a Hezbollah, segítségét is igénybe veheti a támadások végrehajtásában, miközben akár 100 cirkálórakétát is készenlétbe helyezhetett.

Joe Biden amerikai elnök péntek esti sajtótájékoztatóján azt mondta, Irán „inkább előbb, mint utóbb” támadást indíthat Izrael ellen. Arra a kérdésre, hogy mit üzenne a támadást fontolgató Teheránnak, az elnök annyit válaszolt: „Ne tegyék”.

A CNN forrásai szerint az Egyesült Államok készen áll az Izrael ellen indított fegyverek elfogására, egyértelműen jelezve a két hadsereg közötti folyamatos együttműködés szintjét. Pénteken Joe Biden is hangsúlyozta kormánya elkölezettségét Izrael védelme mellett. „Támogatni fogjuk Izraelt, segítünk megvédeni, és Irán nem fog sikerrel járni” – mondta.

Az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai erők potenciálisan elfoghatják az Észak-Izraelre irányuló drónokat és rakétákat, attól függően, hogy honnan indítják őket. Az amerikai védelmi minisztérium további eszközöket is a közel-keleti régióba telepít, „hogy megerősítse a regionális elrettentési erőfeszítéseket és növelje az amerikai erők védelmét” – mondta egy amerikai védelmi tisztviselő a CNN-nek.

A konfliktus Irán és Izrael között azután éleződött ki, hogy a múlt héten légicsapás mért egy iráni diplomáciai létesítményre Szíriában. Teherán és Damaszkusz is Izraelt tette felelőssé a csapás miatt. Az április elsejei támadásban 13-an haltak meg, köztük három magas rangú iráni katonai vezető. Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen is.

„Amikor a konzulátusunkat támadták meg, az olyan volt, mintha az országunk területét támadnák meg. A gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is fogjuk büntetni” – szögezte le egy interjúban Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei szerdán.

Azóta többek között az USA, Németország, Ausztrália és Oroszország is önmérsékletre szólította fel Iránt, de pénteken az USA már arra figyelmeztetett, hogy Irán a következő 24-48 órában megtámadhatja Izraelt válaszcsapásként. Netanjahu arról beszélt, Izrael felkészült „olyan forgatókönyvekre is, amelyek kiterjesztik” a konfliktust más területekre is. Amerika korlátozta diplomatái Izraelbe történő utazását az iráni konfliktus elmélyülésétől tartva, az Egyesült Államok mellett több más ország, köztük Nagy-Britannia és Franciaország is új utazási irányelveket adott ki az Izraelben dolgozó kormányzati alkalmazottak számára.

A Pentagon dolgozik az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai csapatok légvédelmének megerősítésén is. Október és február között több mint 100 alkalommal támadtak meg az Irán által támogatott proxy erők a régióban állomásozó amerikai csapatokat. Bár az Egyesült Államok nem számít arra, hogy Irán vagy megbízottjai megtorlásként amerikai erőket támadnak majd, a biztonság kedvéért erre az eshetőségre is felkészülnek. „Meggondolatlanság lenne, ha nem vizsgálnánk a saját helyzetünket a régióban, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megfelelően felkészültek vagyunk” – mondta John Kirby,, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Egy Irán által Izraelre mért közvetlen csapás az egyik legrosszabb forgatókönyv, amelyre a Biden-kormányzat készül, mivel ez garantálná a Közel-Keleten már amúgy is viharos helyzet gyors eszkalálódását. Egy ilyen csapás ugyanis az Izrael és a Hamász közötti háború szélesebb körű, regionális konfliktussá szélesedéséhez vezethet.

A CNN forrásai szerint bár az USA elkötelezett Izrael védelme mellett, frusztrációt okoz, hogy Izrael nem értesítette előre az Egyesült Államokat a damaszkuszi csapás végrehajtásáról, csak akkor jelezték a támadást, amikor már beléptek a szíriai légtérbe, de akkor sem közöltek részleteket arról, hogy mi a célpont.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!