Éhínség van Észak-Gázában – ismerte el az USAID vezetője

2024. április 11. – 23:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok vezető humanitárius tisztviselője szerdán egy kongresszusi meghallgatáson „hitelt érdemlő” értékelésnek nevezte, hogy a gázai háborús helyzet miatt az övezet egyes részein már most is éhínség uralkodik – számolt be a CNN.

Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) ügyvezetője az első amerikai tisztviselő, aki nyilvánosan kimondta, hogy már most is éhínség van Gázában, korábban csak ennek veszélyére figyelmeztettek többen. Power megjegyezte, hogy az alultápláltság aránya Gáza északi részén október 7. előtt „majdnem nulla volt”, most pedig „minden harmadik gyerekből egyet” érint.

A segélyszállítmányok kérdése különösen kritikussá vált Gázában az utóbbi időben. Az UNICEF csütörtökön azt posztolta a Twitterre, hogy az egyik járművét „éles lőszer” találta el, miközben szerdán arra várt, hogy átléphessen a terület déli részéből az északiba. Korábban pedig az okozott nemzetközi hullámokat verő botrányt, hogy az izraeli hadsereg egy hiba következtében World Central Kitchen élelmezési segélyszervezet hét önkéntesének halálával végződő légicsapást hajtott végre.

Közben Jamie McGoldrick, az ENSZ jeruzsálemi humanitárius koordinátora csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy „hónapok óta kérik” Izraelt, hogy növelje a Gázába küldött humanitárius segélyek mennyiségét. Ehhez képest csak most kezdenek jönni az izraeli vezetéstől az ezzel kapcsolatos vállalások, miközben a tényleges végrehajtást egyelőre nem látják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!