Megtelt a Kossuth tér Magyar Péter szombati tüntetésén

2024. április 6. – 17:13

frissítve

Megtelt a Kossuth tér Magyar Péter szombati tüntetésén
Tüntetők a Kossuth-téren szombat délután – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezres tömeg gyűlt össze szombat délután Budapesten Magyar Péter harmadik tüntetésére, amellyel azt követeli, hogy az Orbán-kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek. A Telex percről-percre tudósított az eseményekről.

A tüntetők a Deák térről a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át vonultak a Kossuth térre Magyar Péter vezetésével. A tömegben „Nem félünk”, „Le a Viktatúrával”, „Le is út, fel is út”, „Aljas brigantik” feliratú transzparenseket lehetett látni, a menet elején egy „Talpra magyarok! Ne féljetek!” feliratú molinót tartottak.

Nagy Ervin színész a külföldön élő magyarok leveleiből olvasott fel a Kossuth téren, jelen volt Bródy János is, aki nemrég Orbán Viktornak is üzent egy dalban.

Tarr Zoltán református lelkész, volt zsinati tanácsos is felszólalt, aki egyébként az alapítója Magyar Péter szombaton bejelentett egyesületének. A Telex beszámolója szerint Tarr azt mondta, elfogadhatatlan, amit Balog Zoltán református püspök a kegyelmi ügyben tett, és az is, ahogy az ügy kirobbanása óta viselkedik. „Mi, reformátusok, meg fogjuk oldani a Balog-ügyet” – tette hozzá.

Magyar Péter a Final Countdown dallamára lépett színpadra, ahol többek között azt mondta, „ma a magyar nemzet megüzente a korrupt hatalomnak”, hogy elég volt. Arról is beszélt, hogy az utóbbi harminc év legnagyobb politikai, jogi és erkölcsi válságába kormányozta Magyarországot a Fidesz, és azt kérte, adják vissza a népnek a választás lehetőségét. Magyar elismételte, amit korábban bejelentett, hogy „Legyél a változás! Egyesület” néven működteti új egyesületét, de azt mondta, azt, hogy milyen párttal indulna a június 9-i EP-választáson, akkor jelenti be, „amikor eljön az ideje”. „Veletek közösen olyan eredményt fogunk elérni, ami az első szög lesz a NER koporsójában” – mondta.

A politikai életbe nemrég berobbant Magyar Péter, Varga Judit volt férje legutóbb március 26-án tartott spontán tüntetést, miután nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amin a volt igazságügyi miniszter azt állította, Rogán Antalék belenyúltak a Schadl–Völner-ügy nyomozati irataiba.

Magyar a hvg360-nak korábban azt mondta, egy párt, egy egyesület és egy ernyőszervezet kombójával akar nekivágni a választásoknak. Az új egyesület nevét még a tüntetés előtt bejelentette: „Legyél a változás! Egyesület” néven fut majd a kedvezményezés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!