Gagauzia vezetője a függetlenség kikiáltását helyezte kilátásba Ciolacu nyilatkozata után

2024. április 6. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Moldovai Köztársasághoz tartozó Gagauzia oroszbarát vezetője, Evghenia Guțul pénteken arra figyelmeztette Kisinyovot, hogy az autonóm régió kikiáltja függetlenségét, ha Moldova a Romániával való egyesülés mellett dönt – írja az EFE spanyol hírügynökség alapján az Agerpres.

„Ha a jelenlegi moldovai hatóságok az egyesülés mellett döntenek (Romániával), Gagauzia nem fog hallgatni (...) Bármilyen egyesülési kezdeményezés Gagauzia kiválási eljárásának azonnali megkezdését és a független Gagauzia köztársasághoz való visszatérést vonja maga után” – írta a Telegramon Guţul.

A gagauz veztő Marcel Ciolacu román miniszterelnök Besszarábia Romániával való egyesülésének napja alkalmából küldött üzenetére reagált. Ebben az üzenetben Ciolacu úgy jellemezte Besszarábia Romániával való egyesülésének napját, mint „a Prut mindkét oldalán élő románok fontos ünnepét (...), amellyel megemlékezünk az 1918. március 27-i történelmi aktusról, amely beteljesítette a besszarábiai románok akaratát, hogy az évszázados cári megszállás után visszatérjenek az anyaországba”.

Guțul bírálta a román miniszterelnök kijelentését, mondván, hogy „elfelejti, hogy országunkban moldovaiak, oroszok, gagauzok, bolgárok és tucatnyi más nemzetiség él”.

„Országunk lakóinak túlnyomó többsége számára csak egy haza létezik, Moldova. Ez a mi közös otthonunk, ahol sikerül harmonikus interetnikus kapcsolatokat és polgári egyetértést kialakítani” – tette hozzá.

Gagauzia vezetője hangsúlyozta, hogy az autonóm régió tiszteletben tartja Romániát és a román kultúrát, és szoros gazdasági és kulturális kapcsolatokat kíván kialakítani ezzel az országgal, de cserébe elvárja „a moldovai állam és Gagauzia különleges jogállásának kellő tiszteletben tartását”.

Guțul, az oroszbarát, a Moldovai Köztársaságban betiltott Sor párt egykori tagja a szavazatok 52,34%-át szerezte meg a Gagauzia régió vezetői tisztségére kiírt tavalyi választások második fordulójában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!