Tajvani földrengés: több mint 600 bajba jutott embert próbálnak kimenteni

2024. április 4. – 14:08

Tajvani földrengés: több mint 600 bajba jutott embert próbálnak kimenteni
Munkások dolgoznak a földrengés miatt összeomlott épületnél, a tajvani Hualienben – Fotó: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A mentőcsapatok csütörtökön több mint 600 bajba jutott ember kimentésén dolgoztak, miután szerdán 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Tajvant – írja a CNN. Az elmúlt 25 évben ez volt a legerősebb rengés a területen.

Egy nappal a földrengés után közzétett adatok szerint a halálos áldozatok száma kilencre nőtt, a sérültek száma pedig meghaladta az ezret. Az utóbbi idők legerősebb földrengése épületeket bontott meg, földcsuszamlásokat okozott, miközben az utórengések továbbra is érezhetőek a szigeten, ezek akár a hét végéig is eltarthatnak.

Egy hualieni lakos arról mesélt a BBC-nek, hogy a rengés hogyan tette tönkre az otthonát. „Éppen az ágyból keltem ki, amikor egy ruhatartó állvány és egy alacsony szekrény felborult” – mondta. Hozzátette: „a földrengés egyre erősebb lett, elkezdtem aggódni az otthoni holmink miatt”.

A CNN szerint egy ilyen nagy erejű rengéshez képest a halálos áldozatok száma viszonylag alacsony, és a károk is korlátozottnak tűnnek. A sérültek és a halálos áldozatok mellett 42 embert kezelnek eltűntként, 663 ember pedig valahova beszorulva várja a segítséget, de velük kapcsolatban állnak a mentőcsapatok. Bár több tucat embert mentettek ki az éjszaka, a hatóságok a helyi kőbányában rekedt emberek kiszabadítására, valamint a környező hegyi szurdokokban rekedt emberek elérésére összpontosítanak.

Egy férfi a földrengés miatt megrongálódott épületből árut visz ki – Fotó: Carlos Garcia Rawlins / Reuters
Egy férfi a földrengés miatt megrongálódott épületből árut visz ki – Fotó: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

A csapdába esettek között volt a Silks Place Hotel Taroko 50 alkalmazottja is, akik kisbuszokkal utaztak munkába, amikor a rengés történt. A tűzoltók csütörtöki videója alapján a szálloda néhány csapdába esett dolgozója egy közúti alagútban van, a furgonjukon több sérülés látható. Néhány hualieni lakos a szabadban töltötte az éjszakát, mivel az utórengések további károkat okozhatnak. A Reuters jelentése szerint az emberek sátrakban aludtak egy sportpályán, amelyet ideiglenes menedékhellyé alakítottak át.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!