A brit külügyminiszter kizárta, hogy nyugati katonákat küldjenek Ukrajnába

2024. április 4. – 06:44

Másolás

Vágólapra másolva

David Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere a BBC podcastjában elmondta: kizártnak tartja, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajába. Szerinte ezzel csak egy újabb célpontot adnának Vlagyimir Putyinnak. Azt viszont a külügyminiszter is megerősítette, hogy amennyiben az orosz-ukrán háború átterjedne a határon, és ez bármelyik NATO-tagállamot érintené, akkor az 5. cikkely értelmében megvédenék az országot. Hozzátette: fegyvert szerinte kell adni Ukrajnának, erre biztatja a többi országot is.

Cameron azt is kifejtette, hogy a háborút elvesztik az ukránok, amennyiben a szövetségesek nem lépnek fel. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a szövetség külügyminiszteri találkozóján egy Ukrajnának szánt, 100 milliárd eurós katonai segélycsomag tervét terjesztette elő. Ezzel kapcsolatban Cameron azt mondta, hogy a NATO-nak az amerikai elnökválasztás idejére „a lehető legjobb formába kell magát hoznia”, ezt szolgálja a csomag is.

Az oroszok drónokkal támadták Harkivot

Négyen meghaltak, tízen megsérültek Harkivban, amikor orosz drónokkal csapást mértek Ukrajna egykor második legnépesebb városára, Harkivra – közölte hivatalos források alapján a Kyiv Independent.

Az orosz dróncsapások helyi idő szerint hajnali egykor érték a várost, többemeletes épületek is megrongálódtak. Az áldozatok között van egy civil és három mentős, akik egy korábbi orosz támadás miatt érkeztek a helyszínre segíteni. Az egyik sérült, egy 49 éves férfi kritikus állapotban van. Mindenki kapott orvosi ellátást.

Egy megrongálódott épület Harkivban az orosz csapás után – Fotó: Oleh Syniehubov / Telegram / Kyiv Independent
Egy megrongálódott épület Harkivban az orosz csapás után – Fotó: Oleh Syniehubov / Telegram / Kyiv Independent

Harkiv 2022 nyaráig volt közvetlen frontvonalban, ezután jött a háború eddigi legsikeresebb ukrán ellentámadása, amellyel több mint 130 kilométerrel keletebbre tolták az orosz erőket, lényegében kiszorítva a megszállókat Harkiv megyéből. A fenyegetés ettől nem múlt el teljesen.

„Élünk, ez sem kis dolog manapság” – foglalta össze Harkiv helyzetét egy lakó, Andrej.

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított támadás villámháborúnak indult, de Ukrajna ellenállt, sőt, 2022 nyarától látványos ellentámadásra is képes volt. A 2023-as ellentámadás azonban szárazföldi kudarccal zárult, és ugyan a Fekete-tengeren sikereket értek el az ukránok, de február közepén fel kellett adniuk egy stratégiailag is fontos várost Kelet-Ukrajnában.

Aknaveszély

Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta már 289 civil halt meg taposóaknáktól és más robbanóeszközöktől, köztük 15 gyermek – mondta el Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter csütörtökön az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek. Az MTI szemléje alapján a miniszter arról beszélt, hogy a visszafoglalt és a frontvonalhoz közeli területek vannak a legnagyobb veszélyben.

Klimenko szerint sok esetben a taposóaknákat a helyiek robbantják fel, nem várják meg a hatósági engedélyt, hanem hozzálátnak a szántóföldek műveléséhez. Vannak olyanok is, akik figyelmen kívül hagyják az összes tilalmat, és rámennek veszélyes területekre például gombát szedni vagy éppen sétálni. A miniszter azt is elmondta, hogy van, aki aknát vagy valamilyen lőszert talál, és a helyszínen megpróbálja szétszedni vagy hazaviszi. Kérdés, hogy miért teszik ezt, de testi épségükkel, időnként az életükkel fizetnek ezért a felfoghatatlan kíváncsiságért.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!