Elítéltek egy francia házaspárt, amely 159 macskát zsúfolt össze 80 négyzetméteren

2024. április 4. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egy francia házaspár egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért állatok tucatjait, köztük 159 macskát tartottak kegyetlen körülmények között – írja a BBC.

A nizzai házaspárnak a rengeteg macska mellett hét kutyája is volt, akiket a mindössze 80 négyzetméteres lakásukban tartottak. A szerencsétlen sorsú állatokra meg tavaly találtak rá: hatalmas piszokban éltek, egy részük ki volt száradva és alultáplált volt, emellett különböző férgekkel voltak fertőzöttek. A rendőrség tavaly vonult ki a házaspár lakásához egy vita miatt, ekkor fedezték fel a szobákban az állatokat. A hatóságok mindenhonnan állati ürüléket jelentettek.

Az ügyükben döntő bíró szerint a házaspár nem gondoskodott megfelelően az állatokról. A francia bíróság arról döntött, hogy végleg eltiltja a 68 éves nőt és az 52 éves férfit a háziállatok tartásától. Ezenkívül arra is kötelezték őket, hogy fizessenek több mint 150 ezer eurót (több mint 58 millió forint) állatvédő szervezeteknek.

A kutyák és macskák közül néhányan később rossz egészségi állapotuk miatt elpusztultak. A nyomozók két macska és két kutya holttestét találták meg egy fürdőszobában. A lakás női tulajdonosa annyit mondott a bíróságnak, hogy ezek az állatok voltak „élete szerelmei”, de elismerte: „elcseszte”. A nyomozásból kiderült, hogy az egyik elítélt szüleitől 2018-ban három macskát és három kutyát hoztak el, majd ezek mellé később egy elhagyatott épületből 30 macskát vittek lakásukba. Egy pszichiátriai vizsgálat „Noé-szindrómát” diagnosztizált a nőnél, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az illető több állatot halmoz fel, mint amennyit el tud tartani, miközben képtelen megérteni a helyzet súlyosságát.

Az ügyészek eredetileg 18 hónap börtönbüntetést kértek a házaspárra. Ellenük egyébként már 2014-ben is indult nyomozás hasonló ügy miatt: ekkor egy 18 négyzetméteres garzonban éltek együtt 13 macskával és egy kutyával. Hasonló eset egyébként már Magyarországon is előfordult: egy kőbányai nő 107 macskával és egy kutyával élt együtt egy 73 négyzetméteres lakásban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!