WHO: Az al-Sifa kórháznak vége, nem képes többé kórházként működni

2024. április 2. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az al-Sifa kórház a 14 napos ostrom most romokban hever – közölte Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

„Kapcsolatba léptünk a személyzettel. Elmondták, hogy az al-Sifa kórháznak vége, nem képes többé kórházként működni semmilyen módon, formában. Az al-Sifa elpusztítása gázai egészségügyi rendszer szívének kitépését szimbolizálja” – mondta.

Kéthetes művelet végén hétfőn vonultak vissza az izraeli katonák a gázai al-Sifa kórházból. A gázai egészségügyi minisztérium azt állítja, lerombolt épületeket és több tucat holttestet hagytak maguk után. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a kórház területen több száz fegyverest fogtak el vagy öltek meg, és találtak titkosszolgálati dokumentumokat is.

Harris elmondta, hogy a WHO reméli, hogy kedden küldöttséget küldhet az al-Sifába, „hogy megnézzük, mit tehetünk, hogy segíthetünk, milyen segítséget tudunk nyújtani”.

Daniel Hagari IDF-szóvivő hétfőn azt mondta, az izraeli csapatok különbséget tettek az orvosi komplexumban menedéket kereső betegek, orvosok és civilek, valamint a fegyveresek között, hozzátéve, hogy mindent megtettek a civil lakosság sérülésének elkerülése érdekében.

A gázai polgári védelem szerint eddig legalább 300 holttestet tártak fel a kórházban, de a megöltek pontos számának meghatározása nehéz, mert az izraeli csapatok holttesteket temettek el a komplexumon belül és környékén, a közeli utakat pedig buldózerrel feldúlták.

(CNN)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!