Meghalt a finn általános iskolában történt lövöldözés egyik 12 éves sebesültje

2024. április 2. – 10:59

Meghalt a finn általános iskolában történt lövöldözés egyik 12 éves sebesültje
Fotó: Lehtikuva/ Marku Ulander / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több ember megsérült egy finnországi általános iskolában kedden kora reggel történt lövöldözésben – írja a Reuters a finn rendőrség közleménye alapján. Az egyik diák nem sokkal a lövöldözés után meghalt, másik két gyerek állapota pedig súlyos, közölte az MTI a rendőrség tájékoztatása alapján.

A lövöldözés a Helsinki külvárosában, Vantaában lévő Viertola iskolában történt, ahol mintegy 800 diák tanul elsőtől kilencedik osztályig. A feltételezett elkövetőt nem sokkal később elfogták és letartóztatták.

A Guardian korábbi beszámolója szerint a lövöldözésben három 12 éves gyerek sérült meg, a lövöldöző pedig szintén 12 éves volt. Nem sokkal később derült ki, hogy az egyik sebesült gyerek meghalt.

A sérülteket kórházba szállították, a hatóságok mindenkit felszólítottak, hogy kerülje el a környéket. „A közvetlen veszély elmúlt” – közölte az iskola igazgatója, Sari Laasila.

A lövöldözés a húsvéti szünet utáni első tanítási napon történt.

A finn belügyminiszter, Mari Rantanen az X-en azt írta: „A nap borzalmasan kezdődött. Lövöldözés történt a vantaai Viertola iskolában. Csak elképzelni tudom a fájdalmat és az aggodalmat, amelyet sok család érez most. A feltételezett elkövetőt elfogták”.

A rendőrség közölte, hogy helyi idő szerint nem sokkal 9 óra után értesültek a lövöldözésről, 9.40-re érkeztek a helyszínre, ami után figyelmeztették a járókelőket, hogy maradjanak a házakban és távol a környéktől, és ne nyissák ki az ajtót idegeneknek. Nem sokkal fél 12 után tartóztatták le a gyanúsítottat, és lefoglaltak egy fegyvert.

Az iskola területét körbe zárták, a épületbe be és onnan kilépni még délelőtt 11 óra után sem lehetett, a tanulók nem hagyhatták el tartózkodási helyüket. De közben folyamatosan érkeztek az iskola közelébe a sokkos állapotban lévő szülők -írja az MTI a Helsingin Sanomat értesülései alapján.

A finn Yle-nek az iskolában tartózkodó szülők azt mondták, a feltételezett lövöldöző egy hatodik osztályos diák volt, és a lövöldözés az egyik tanteremben történt.

Finnországban 2007-ben és 2008-ban néhány hónap leforgása alatt két halálos iskolai lövöldözés történt, ami a fegyvertörvények szigorítását eredményezte. 2007-ben Tuusula városában egy 18 éves diák hét diákot és az osztályfőnökét lőtte agyon, majd a következő évben egy másik diák kilenc diákot és egy tanárt lőtt agyon Kauhajoki városában.

Finnország 2010-ben szigorított a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályokon, egyebek között 18-ról 20 évre emelte a fegyverviselési engedély alsó korhatárát, ráadásul annak megszerzését alkalmassági vizsgához is kötötte.

Az 5,5 millió lakosú Finnországban a kormányzati statisztikák szerint 430 000 engedéllyel rendelkező fegyvertulajdonos és összesen 1,5 millió engedéllyel tartott lőfegyver van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!