Meghalt a finn általános iskolában történt lövöldözés egyik 12 éves sebesültje

2024. április 2. – 10:59

Meghalt a finn általános iskolában történt lövöldözés egyik 12 éves sebesültje
Fotó: Lehtikuva/ Marku Ulander / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több ember megsérült egy finnországi általános iskolában kedden kora reggel történt lövöldözésben – írja a Reuters a finn rendőrség közleménye alapján. Az egyik diák nem sokkal a lövöldözés után meghalt, másik két gyerek állapota pedig súlyos, közölte az MTI a rendőrség tájékoztatása alapján.

A lövöldözés a Helsinki külvárosában, Vantaában lévő Viertola iskolában történt, ahol mintegy 800 diák tanul elsőtől kilencedik osztályig. A feltételezett elkövetőt nem sokkal később elfogták és letartóztatták.

A Guardian korábbi beszámolója szerint a lövöldözésben három 12 éves gyerek sérült meg, a lövöldöző pedig szintén 12 éves volt. Nem sokkal később derült ki, hogy az egyik sebesült gyerek meghalt.

A sérülteket kórházba szállították, a hatóságok mindenkit felszólítottak, hogy kerülje el a környéket. „A közvetlen veszély elmúlt” – közölte az iskola igazgatója, Sari Laasila.

A lövöldözés a húsvéti szünet utáni első tanítási napon történt.

A finn belügyminiszter, Mari Rantanen az X-en azt írta: „A nap borzalmasan kezdődött. Lövöldözés történt a vantaai Viertola iskolában. Csak elképzelni tudom a fájdalmat és az aggodalmat, amelyet sok család érez most. A feltételezett elkövetőt elfogták”.

A rendőrség közölte, hogy helyi idő szerint nem sokkal 9 óra után értesültek a lövöldözésről, 9.40-re érkeztek a helyszínre, ami után figyelmeztették a járókelőket, hogy maradjanak a házakban és távol a környéktől, és ne nyissák ki az ajtót idegeneknek. Nem sokkal fél 12 után tartóztatták le a gyanúsítottat, és lefoglaltak egy fegyvert.

Az iskola területét körbe zárták, a épületbe be és onnan kilépni még délelőtt 11 óra után sem lehetett, a tanulók nem hagyhatták el tartózkodási helyüket. De közben folyamatosan érkeztek az iskola közelébe a sokkos állapotban lévő szülők -írja az MTI a Helsingin Sanomat értesülései alapján.

A finn Yle-nek az iskolában tartózkodó szülők azt mondták, a feltételezett lövöldöző egy hatodik osztályos diák volt, és a lövöldözés az egyik tanteremben történt.

Finnországban 2007-ben és 2008-ban néhány hónap leforgása alatt két halálos iskolai lövöldözés történt, ami a fegyvertörvények szigorítását eredményezte. 2007-ben Tuusula városában egy 18 éves diák hét diákot és az osztályfőnökét lőtte agyon, majd a következő évben egy másik diák kilenc diákot és egy tanárt lőtt agyon Kauhajoki városában.

Finnország 2010-ben szigorított a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályokon, egyebek között 18-ról 20 évre emelte a fegyverviselési engedély alsó korhatárát, ráadásul annak megszerzését alkalmassági vizsgához is kötötte.

Az 5,5 millió lakosú Finnországban a kormányzati statisztikák szerint 430 000 engedéllyel rendelkező fegyvertulajdonos és összesen 1,5 millió engedéllyel tartott lőfegyver van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!