Hétfőtől legális füvezni Németországban, Berlinben közös betépéssel ünnepelték meg a változást

2024. április 1. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

Április elsejével életbe lépett Németországban az a törvény, ami 18 évnél idősebbeknek legalizálta a marihuána termesztését és fogyasztását. Mostantól otthon maximum 50, nyilvános helyeken maximum 25 gramm fű lehet a Németországban tartózkodóknál. (Figyelem: a magyar állampolgárokra elvileg külföldön is vonatkoznak a magyar törvények, amelyek tiltják a kannabisz fogyasztását.)

Nyilvános füvezés a Brandenburgi kapu előtt- Fotó: John Macdougall / AFP
Nyilvános füvezés a Brandenburgi kapu előtt- Fotó: John Macdougall / AFP

A törvény életbe lépését vasárnap késő este Berlinben sokan egy nagy közös tüntetéssel ünnepelték meg. A kannabisz legalizálása mellett kampányolók szerint míg mások munka után megisznak egy sört, ők elszívnak egy füves cigit, és ezzel ugyanúgy nem ártanak senkinek.

„Két célunk van, a feketepiac visszaszorítása, valamint a gyermekek és a fiatalok jobb védelme” – mondta Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a fű legalizálásáról szóló törvény parlamenti vitájában.

Becslések szerint körülbelül 7 millió német használ rendszeresen kannabiszt. A kormány korábban azt mondta, hogy sok fogyasztó gyógyászati okokból használja a füvet, és az új törvény elősegítheti, hogy jobb minőségű kannabiszhoz jussanak a fiatalok.

Málta és Luxemburg után Németország a harmadik európai uniós tagállam, amely legalizálja a kannabiszt személyes használatra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!