Hétfőtől legális füvezni Németországban, Berlinben közös betépéssel ünnepelték meg a változást

2024. április 1. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

Április elsejével életbe lépett Németországban az a törvény, ami 18 évnél idősebbeknek legalizálta a marihuána termesztését és fogyasztását. Mostantól otthon maximum 50, nyilvános helyeken maximum 25 gramm fű lehet a Németországban tartózkodóknál. (Figyelem: a magyar állampolgárokra elvileg külföldön is vonatkoznak a magyar törvények, amelyek tiltják a kannabisz fogyasztását.)

Nyilvános füvezés a Brandenburgi kapu előtt- Fotó: John Macdougall / AFP
Nyilvános füvezés a Brandenburgi kapu előtt- Fotó: John Macdougall / AFP

A törvény életbe lépését vasárnap késő este Berlinben sokan egy nagy közös tüntetéssel ünnepelték meg. A kannabisz legalizálása mellett kampányolók szerint míg mások munka után megisznak egy sört, ők elszívnak egy füves cigit, és ezzel ugyanúgy nem ártanak senkinek.

„Két célunk van, a feketepiac visszaszorítása, valamint a gyermekek és a fiatalok jobb védelme” – mondta Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a fű legalizálásáról szóló törvény parlamenti vitájában.

Becslések szerint körülbelül 7 millió német használ rendszeresen kannabiszt. A kormány korábban azt mondta, hogy sok fogyasztó gyógyászati okokból használja a füvet, és az új törvény elősegítheti, hogy jobb minőségű kannabiszhoz jussanak a fiatalok.

Málta és Luxemburg után Németország a harmadik európai uniós tagállam, amely legalizálja a kannabiszt személyes használatra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!