Egy orosz titkosszolgálati egység állhat a Havanna-szindróma mögött – állítja három nagy nyugati újság

2024. április 1. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy néz ki, hogy a 29155 névre hallgató orosz titkosszolgálati egység áll az amerikai diplomatákat érintő Havanna-szindróma mögött – írja a BBC három nagy nyugati lap oknyomozására hivatkozva. Oroszország tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, és korábban a CIA hivatalos vizsgálata is arra jutott, hogy valószínűtlen, hogy külföldi beavatkozás áldozatai lennének.

A Havanna-szindrómában szenvedők fejfájásra, émelygésre, koncentrációs zavarra, memóriaproblémákra és néha fülsiketítő, képzelt hangokra panaszkodnak, de évek óta nem tudni, ezeket mi okozhatja. Először, 2016-ban Kuba fővárosában, Havannában tartózkodó amerikai diplomaták számoltak be ezekről a tünetekről.

Később több mint ezer, a világ különböző részein tartózkodó amerikai diplomata, kormánytisztviselő és ügynök is hasonlókról számolt be. Az Egyesült Államok több vizsgálatot is indított az ügyben, de nem találtak bizonyítékot külső beavatkozásra, sőt, arra jutottak, hogy az esetek nagy részét személyes okok vagy kézzelfogható körülmények okozták (például a kabócák búgása).

A Havanna-szindrómában szenvedők (vagy azok, akik ezt képzelik magukról) évek óta panaszkodnak, hogy nem veszik elég komolyan a problémájukat. Azt szeretnék, ha bebizonyosodna, hogy tényleg támadás áldozatai, és ezért kártérítést vagy gyógykezelést kapnának.

Most az Insider, a Spiegel és a CBS közös oknyomozó munka eredményeképpen arra jutott, hogy a Havanna-szindrómában szenvedőket „rájuk sugárzott energiával” támadták meg a 29155 nevű orosz titkosügynökcsapat egységei. Szerintük a 29155 érintettségét bizonyítja, hogy tagjaik gyakran voltak ugyanakkor ugyanazokban a városokban, amelyekben az amerikai diplomaták körében megjelent a Havanna-szindróma. Az is erre utalhat, hogy a 29155-ös egység tisztjei jutalmat kaptak „nem halálos akusztikus fegyverek” kifejlesztésével kapcsolatos munkájukért.

A Havanna-szindrómáról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!