Oroszország szerint Kijevig érnek a moszkvai terrortámadás nyomai, Kijev ezt visszautasítja

2024. március 31. – 21:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hatóságok azt állítják, hogy a nyomozásuk alapján Ukrajnába vezetnek a krasznogorszki terrortámadás nyomai. Moszkvai követeli Kijevtől, hogy tartóztassa le és adja ki az összes érintettet, írja az MTI. Ukrajna reagált Oroszország követeléseire: értelmetlennek minősítette és visszautasította Oroszország arra vonatkozó követeléseit vasárnap az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), hogy Kijev adja át Moszkvának az oroszországi terrortámadások érintettjeit.

„A március 22-én Krasznogorszk városban elkövetett, az egész világot sokkoló véres terrorcselekmény korántsem az első terrortámadás, amelyet hazánk ellen az utóbbi időben végrehajtottak” – jelentette ki az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, szerintük Ukrajnáig vezetnek a nyomok. Az oroszok ezért azt kéri Ukrajnától, hogy tartóztassa le az összes olyan személyt, akik érintettek, majd adják át őket Oroszországnak.

Az orosz követelés kitér az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjének letartóztatására is.

Vaszil Maljukot azért akarja Oroszország letartóztatni, mert Maljuk állításuk szerint március 25-én elismerte, hogy Ukrajna szervezte a Krími híd elleni, 2022-es robbantást. Oroszország azt is jelezte, szerintük Kijev megszegi a terrorizmus elleni egyezményekről szóló kötelezettségeit.

Az SZBU reagálásában közölte: Moszkva „elfelejtette”, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. „Terrorizmusról szóló nyilatkozatok különösen cinikusnak hatnak egy terrorista országtól” – hangoztatta az SZBU. „Mindezért bármiféle szavak az orosz külügyminisztériumtól értelmetlenek” – tette hozzá.

„Tudjuk, hogy a bűncselekményt radikális iszlamisták kezével követték el... minket az érdekel, ki a megrendelő” – mondta hétfőn Vlagyimir Putyin a moszkvai Crocus Citiy Hallban pénteken elkövetett, 139 halálos áldozatot követelő terrorista támadás után. Aznap ez még csak erős sugallat volt arra, hogy Kreml annak ellenére Ukrajnát tekinti felbujtónak, hogy az Iszlám Állam vállalta magára a támadás elkövetését.

A Moszkvához közeli koncertteremben legalább négy fegyveres nyitott tüzet március 22-én. Gránátokat is bevetettek, és benzint locsoltak szét, így kapott lángra az épület, amelynek egy részen a teteje is beomlott. Az elkövetők elmenekültek a helyszínről, autójukat Brjanszk közelében állították meg a rendőrök, akikkel tűzharcba keveredtek. Négy tádzsikisztáni fegyverest fogtak el az orosz hatóságok, a kihallgatásuk után megjelent fényképeik alapján láthatóan összeverték őket.

Azóta mindenkinek van válasza arra, hogy kinek az érdeke volt a moszkvai terrortámadás: erről ebben a cikkünkben írtunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!