Lengyel miniszterelnök: Európa háború előtti korszakba lépett

2024. március 30. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Európa háború előtti korszakban van, mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Tusk szerint a háború „már nem a múltból származó fogalom”, hozzátette: „ez a valóság, és több mint két évvel ezelőtt kezdődött” – számolt be a BBC.

Tusk szerint az a legaggasztóbb, hogy bármilyen forgatókönyv lehetséges. „Tudom, hogy ez lesújtóan hangzik, különösen a fiatalabb generáció tagjai számára, de mentálisan hozzá kell szoknunk egy új korszak eljöveteléhez” – mondta. Figyelmeztetett: Európa még nem áll készen, és sürgette az országokat, hogy fokozzák a védelmi beruházásokat. Hozzátette: Putyin minden bizonyíték nélkül Kijevet tette felelőssé a moszkvai támadásokért, mert „nyilvánvalóan szükségét érzi, hogy igazolja az ukrajnai polgári célpontok elleni egyre erőszakosabb támadásokat”.

Tusk megjegyzései napokkal azután hangzottak el, hogy egy orosz rakéta rövid időre átlépte a lengyel légtér határát egy Ukrajnát ért nagyobb támadás közben. Varsó ezek után fokozott készültségbe helyezte erőit. Ukrán tisztviselők szerint a nagyszabású orosz rakéta- és dróntámadások az energetikai infrastruktúrát célozták.

Tusk a kialakult helyzetben igyekszik sürgetni az Ukrajnának nyújtott védelemről és támogatásról szóló európai vitákat, miközben aggodalommal tekint az amerikai katonai támogatás jövőjére. „Igazi szolidaritás Ukrajnával? Kevesebb szó, több lőszer” – írta március elején. Egy másik bejegyzését Mike Johnsonnak, az amerikai képviselőház elnökének címezte: „Hány érvre van még szüksége ahhoz, hogy döntést hozzon?” – írta a támogatásokra utalva.

Tusk tavaly december óta ismét miniszterelnökként vezeti Lengyelországot. A politikus az utóbbi időben azt hangoztatja, hogy fontos az Európa és az Egyesült Államok szolidaritása, mivel „a háború utáni korszak elmúlt, új időket élünk”. A héten tett nyilatkozataiban Donald Tusk kiemelte Lengyelország, Németország és Franciaország közötti együttműködés fontosságát is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!