Medvegyev megtorlást ígér, a Fehér Ház szerint nem Ukrajna áll a Moszkva melletti fegyveres támadás mögött

2024. március 23. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

Sorban érkeznek a nemzetközi reakciók arra a péntek esti merényletre, amelyet a Moszkva melletti Krasznogorszkban, a Crocus City Hallban követtek el ismeretlenek, és amelyben egyes jelentések szerint legkevesebb hatvan ember meghalt, több mint száz pedig megsebesült, köztük gyerekek.

A Telex összefoglalója szerint támadókról egyelőre semmi közelebbit nem tudni, az első hírekben nincs szó arról, hogy a támadás összefüggésben állna Oroszország Ukrajna elleni háborújával.

Vlagyimir Putyint percekkel a támadás után tájékoztatták a történtekről, és az illetékes szervek azóta is folyamatosan informálják az elnököt a fejleményekről – közölte újságírókkal Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Az orosz parlament felsőházának elnöke megtorlással fenyegette meg az elkövetőket. „Mindazok, akik e rettenetes bűncselekmény mögött állnak, meg fogják kapni méltó és elkerülhetetlen büntetésüket” – mondta Valentyina Matvinjenko a Telegramon. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegramon azt írta, Oroszország elpusztítja az ukrán vezetőket, ha kiderül, hogy ők felelősek a merényletért.

„Ukrajnának abszolút semmi köze nincs ezekhez az eseményekhez” – jelentette ki a Telegramon Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, és ő is terrorcselekménynek minősítette a támadást, mint az orosz hatóságok.

„Ukrajna soha nem alkalmazott terrorista módszereket. Ukrajnának az a fontos, hogy hatékony hadműveleteket hajtson végre az orosz reguláris hadsereg megsemmisítésére, és hogy ezáltal véget vessen az ukrajnai orosz inváziónak” – írta.

Az ukrajnai erők oldalán harcoló, Oroszország Szabadsága Légió pedig Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé a támadásért, mondván, hogy szerintük ő készítette elő ezt a véres provokációt és annak megjelenítését a médiában.

A BBC közben azt írja, hogy az Iszlám Állam (ISIS) vállalta magára a támadást. A lap amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy november óta folyamatosan érkeznek információk arról, hogy az Iszlám Állam csapást akar tenni Oroszországban. Állítólag a Washington és Moszkva közötti fagyos kapcsolatok ellenére néhány konkrét információt az Egyesült Államok továbbított is az orosz kormánynak.

Az Európai Unió sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a péntek esti merényletet. „Az unió elítél minden olyan támadást, amely civilek ellen irányul. Részvéttel gondolunk minden érintett orosz állampolgárra” – közölte Peter Stano uniós szóvivő az X-en.

A Fehér Ház együttérzését fejezte ki a rettenetes oroszországi koncerttermi támadás áldozataival. Ezt az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő, John Kirby közölte, aki hozzátette, a Fehér Háznak nem áll rendelkezésére olyan értesülés, amely szerint Ukrajnának vagy ukránoknak köze lenne a lövöldözéshez. John Kirby a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nem bátorítja és nem segíti Ukrajnát Oroszországon belüli csapások végrehajtására.

Kirby megjegyzésére reagálva Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, ossza meg Moszkvával az információit, amelyek alapján biztos, hogy Ukrajna nem érintett a támadásban.

Legalább húsz külföldi kormány is elítélte már a merényletet a Meduza tudósítása alapján. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint országa elítéli a terrorizmus minden formáját. A német külügyminisztérium részvétét fejezte ki a terrortámadás miatt, és sürgette, hogy gyorsan nyomozzák ki az elkövetőket. A magyar kormányból Szijjártó Péter azt közölte, nincs hír magyar áldozatokról, Orbán Viktor pedig angol nyelvű üzenetben fejezte ki részvétét az orosz nép felé. Romániai politikusok egyelőre még nem reagálták a támadás hírére.

Az ENSZ főtitkár Antonio Guterres is mélységesen elítélte a támadást szóvivője közlése szerint, és részvétét fejezte ki az érintett családok és Oroszország felé. Guterres gyors felépülést kívánt a támadás sebesültjeinek.

Hszi Csin-ping kínai elnök részvétét fejezete ki Putyinnak, és azt írta, Kína határozottan elítéli a terrortámadást, és támogatja az orosz kormány erőfeszítéseit a biztonság és stabilitás fenntartására.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!