Holtan találták a Boeing volt dolgozóját, aki évekig osztott meg információkat a cég gyártási hiányosságairól

2024. március 12. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Holtan találtak rá az autójában az egyesült államokbeli Charlestonban John Barnettre, aki 32 évig, 2017-es nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Boeingnél, és arról volt ismert, hogy évekig szivárogtatott információkat a cég gyártási folyamataival kapcsolatban, és több pert is indított a Boeing ellen – írja a BBC.

Barnett 2010-től minőségügyi vezetőként dolgozott a 787 Dreamlinert, a főként hosszú távú útvonalakon használt utasszállító repülőgépet gyártó North Charleston-i üzemben.

2019-ben Barnett a BBC-nek részletesen beszámolt arról, hogy a gyártás során a dolgozók nem megfelelő minőségű alkatrészeket is felszerelnek a repülőgépekre a gyártósoron, hogy tartani tudják a cég ütemtervét. Barnett szerint a cég annyira sürgette az új repülőgépek gyártását, hogy az üzemben siettették az összeszerelési munkákat, ami a biztonság rovására ment.

A férfi elmondása szerint olyan esetekről is tudott, amikor a kukákból bányászták ki a korábban nem megfelelőnek ítélt alkatrészeket, és azokat szerelték be a repülőkbe, hogy időre elkészüljenek.

Barnett szerint a nagy rohanásban a munkások sokszor nem is tudtak elszámolni rendesen a hibás alkatrészekkel, ezért vissza se lehet követni, hogy ezek hova kerültek.

Barnett korábban azt is elmondta a sajtónak, hogy a 787-esbe beépítendő vészhelyzeti oxigénrendszerek tesztjei 25 százalékos hibaarányt mutattak ki, ami azt jelenti, hogy minden negyedik maszk vészhelyzetben nem tudna működésbe lépni. A cég ennek kapcsán elismerte, hogy 2017-ben „azonosított néhány, a beszállítótól kapott oxigénpalackot, amelyek nem megfelelően működtek”, de egyik sem került beépítésre.

Annak ellenére, hogy a cég a hibás alkatrészek beszerelésével kapcsolatos állításokat tagadta, az amerikai szabályozó hatóság, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) 2017-es felülvizsgálata helyt adott Barnett néhány aggályának. A hatóság megállapította, hogy legalább 53 „nem megfelelő” alkatrész tűnt el a gyárban, és felszólította a Boeinget, hogy intézkedjen a gyártási körülmények javítása érdekében.

Barnett 2017-es nyugdíjba vonulása után hosszan tartó pereskedésbe kezdett a cég ellen. A férfi azzal vádolta meg a céget, hogy az hiteltelenítette őt, és ezzel akadályozta a karrierjét. A férfi az üggyel kapcsolatos meghallgatások miatt tartózkodott Charlestonban, múlt héten is vallomást tett, ezen az alkalmon a Boeing ügyvédei is kérdéseket tehettek fel neki.

A Charleston megyei halottkém a BBC-nek azt mondta, a 62 éves férfi március 9-én „önkezűleg okozott” sérülésbe halt bele. Holttestére azután találtak rá, hogy a szombati meghallgatáson már nem jelent meg. Végül a hoteljének a parkolójában találtak rá, az autójában. A rendőrség vizsgálja a halál körülményeit.

A Boeing a halála után közölte: „Szomorúak vagyunk Barnett úr halála miatt, és gondolataink a családjával és barátaival vannak”.

A Boeingnek mostanában nincs jó híre, felerősödtek a céggel szembeni kritikus hangok, miután januárban egy vadonatúj Boeing 737 Max gépen felszállás után levált az egyik, vészkijáratként is szolgáló oldalpanel. A panelt az amerikai hatóságok egy családi ház kertjében találták meg. Az incidens miatt vizsgálatot rendelt el az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA), ami azt is jelentette, hogy a Max széria 171 gépe nem szállhatott fel az ellenőrzés lezárultáig. Ez végül január végén megtörtént, így újra szolgálatba állhattak a repülők, de az FAA megtiltotta a Boeingnek, hogy növeljék a gyártási kapacitásukat. De nem ez volt az egyetlen januári hír a Boeinggel kapcsolatban, pát nappal az eset után az amerikai külügyminiszter módosított 737-es gépén észleltek oxigénszivárgást – szerencsére még felszállás előtt. Január 19-én a Boeing 747-8-as típusú teherszállító repülőgépe gyulladt ki menet közben, ezért kényszerleszállást kellett végrehajtania a Miami Nemzetközi Repülőtéren. Aztán a Delta Air Lines egyik Boeing 757-es utasszállítójának szakadt le az orrkereke, amikor éppen felszálláshoz készülődött. Március elején a United Airlines egyik Boeing 777-200-as gépe legalább fel tudott szállni, és csak azután vesztette el az egyik gumiabroncsát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!