A Wizz Air gépén hozta világra kisbabáját egy nő, szerencséjére volt orvos a fedélzeten

2024. március 11. – 22:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Wizz Air Londonba tartó járatán hozta világra gyermekét egy jordán nő múlt szombaton – írta a BBC.

A gép reggel szállt fel a jordán főváros, Ammán repteréről, és a repülési terv szerint a London melletti Lutonban szállt volna le. Már két órája voltak a levegőben, amikor egy 38 éves utasnak elfolyt a magzatvize. A légiutas-kísérők a pilótafülke előtti folyosó padlójára fektették a nőt, majd megkérdezték, hogy az utasok között nincs-e véletlenül orvos.

Szerencséjükre több is akadt: a basildoni egyetemi kórház sürgősségi osztályán dolgozó dr. Hasszán Hán és öt barátja – akik szintén orvosok – épp a jordániai nyaralásukról tartottak haza Nagy-Britanniába, amikor beindult a szülés. Hán volt az egyetlen orvos a gépen, aki megfelelő képzettséggel rendelkezett egy újszülött újraélesztéséhez, és a kismama megvizsgálása után úgy döntöttek, hogy ő fogja levezetni a szülést. A nyelvi akadály kihívást jelentett, mivel az anyuka nem beszélt angolul, de szerencsére a járat egyik utasa tolmácsként szolgált a szülés alatt. „Elég stresszes volt a helyzet miatt, de a tolmácson keresztül sikerült megnyugtatnom, hogy van némi tapasztalatom az újszülöttekkel kapcsolatban” – mondta az orvos.

Végül dr. Hán a kollégái és a személyzet segítségével sikeresen levezette a szülést, az anyuka egy egészséges kislányt hozott a világra. A gép eközben kitérőt tett, és a dél-olaszországi Brindisiben szakították meg az utat, ahol a kismamát és a babáját is kórházba szállították. Az orvos elmondta, hogy a család később tájékoztatta őt arról, hogy mind az anya, mind a baba jó állapotban van.

Dr. Hasszán Hán a szülés levezetése után a Wizz Air gépén 2024. március 9-én – Fotó: Mid and South Essex NHS Trust
Dr. Hasszán Hán a szülés levezetése után a Wizz Air gépén 2024. március 9-én – Fotó: Mid and South Essex NHS Trust

„Nagyon kellett koncentrálnom, hogy a korlátozott támogatással világra hozhassuk a babát. Annyira a helyzet kezelésére összpontosítottam, hogy majdnem elfelejtettem, hogy egy repülőgépen vagyunk. Szürreális volt világra segíteni egy babát, miközben több mint kétszáz ismeretlen utas és a gép személyzete volt körülöttem” – mondta dr. Hán az NHS honlapjának. „A konzulensem gratulált nekem, és azt mondta, hogy nagyon jó munkát végeztem” – tette hozzá.

Ha valaha is ilyen helyzetbe kerülne, és nem állna rendelkezésre egészségügyi szakember, dr. Hán azt tanácsolja: „Maradjon nyugodt, használjon fel minden rendelkezésre álló erőforrást, és merítsen a fedélzeten lévő anyák szüléssel kapcsolatos tapasztalataiból.”

A BBC cikke szerint a szombaton született kislány a 75. csecsemő, aki kereskedelmi repülőjáraton jött világra. Arról, hogy mi történik a repülőgépen született csecsemőkkel, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!