1,4 millió eurót dobtak egy év alatt a római Trevi-kútba

2024. március 8. – 12:14

Másolás

Vágólapra másolva

Élelmiszerbankot, rászorulókat kiszolgáló étkezdét és más szociális projekteket finanszíroznak abból a pénzből, ami rendszeresen összegyűl a római Trevi-kútba dobott érmékből. 2022-ben nem kevesebb mint 1,4 millió eurót dobtak a turisták a híres kút vizébe, írja a Reuters alapján a Spotmedia.

A kútba dobott érméket néhány naponta kihalásszák és átadják a Caritas katolikus segélyszervezetnek. A pénzérmék összegyűjtése már önmagában is egy turistalátványosság, a munkások ugyanis a barokk kút szélén egyensúlyozva, hosszú seprűkkel és szívócsövekkel dolgoznak. Az érméket később megszárítják és megszámolják a Caritas munkatársai.

A kút mellett egyébként feliratok tájékoztatják a turistákat arról, hogy milyen célra használják fel az aprót, amit itt hagynak. Sokan azonban nem csak pénzérméket dobnak a kútba, a munkások találtak már ékszert, vallási jelképekkel ellátott medált, sőt, még protézist vagy köldökzsinórt is.

A hagyomány szerint teljesül a kívánsága annak, aki pénzt dob a Trevi-kútba, aki pedig a jobb kezével a bal válla fölött dobja át az érmét, az visszatér Rómába.

Az 1762-ben befejezett Trevi-kút Róma egyik legismertebb látványossága, ahol Federico Fellini Az édes élet című filmjének híres jelenete játszódik, amelyben az Anita Ekberg alakította szereplő éjszaka belép a kútba és erre bíztatja a Marcello Mastroianni karakterét is. A kútban fürdeni egyébként szigorúan tilos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!