Románia nem ismeri el a megszállt ukrán területeken szervezett orosz elnökválasztás legitimitását

2024. március 8. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

A román külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy nem ismeri el az orosz hatóságok által Donyeck, Luhanszk, Zaporozzsja, Herszon területeken, a Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopol városában szervezett elnökválasztás legitimitását, írta az Agerpres.

„2024. március 15-17. között elnökválasztást tartanak az Oroszországi Föderációban. Az orosz hatóságok bejelentették, hogy a választásokat az Oroszországi Föderáció által 2014 óta jogellenesen annektált vagy ideiglenesen megszállt ukrán területeken is megtartják. A külügyminisztérium nem ismeri el és nem is fogja elismerni az említett választások legitimitását, amelyeket Donyeck, Luhanszk, Zaporozzsja, Herszon, a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város területén tartanak, amelyek Ukrajna szerves részét képezik. A külügyminisztérium újólag megerősíti, hogy határozottan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül” – áll a szaktárca pénteki közleményében.

A minisztérium szerint az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy „a nemzetközi kötelezettségekkel ellentétben” nem hívják meg az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) megfigyelőit a 2024. márciusi elnökválasztásra. Ugyanakkor lehetséges, hogy az orosz hatóságok külföldi magán- vagy jogi személyeket meghívnak a választások megfigyelésére és figyelemmel kísérésére – teszi hozzá a közlemény.

A külügyminisztérium „az adott körülmények között határozottan ellenzi a román állampolgárok vagy román jogi személyek részvételét az Oroszországi Föderációban tartott választások megfigyelésében”, mivel az orosz megszállás alatt lévő ukrán területeken tartott választásokon megfigyelőként való részvétel az ukrán törvények értelmében „büntetőjogi és közigazgatási következményekkel jár” – áll a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!