VSquare: Tusk és Fiala kiabált Orbánnal, amíg Fico csak csendben ült

2024. március 7. – 23:07

frissítve

VSquare: Tusk és Fiala kiabált Orbánnal, amíg Fico csak csendben ült
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b), Petr Fiala cseh (j), Donald Tusk lengyel (j2) és Robert Fico szlovák (b2) miniszterelnök a visegrádi négyek kormányfőinek csúcstalálkozóján Prágában 2024. február 27-én – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A VSquare hírlevele szerint a V4-ek négy kormányfője a Prágában tartott találkozójukon zárt ajtók mögött akarta tisztázni, hogy Magyarország miért blokkolta korábban Svédország NATO-csatlakozását és az EU Ukrajnának szánt támogatását. A megbeszélésre rálátó források szerint a vita olyan heves volt, hogy Petr Fiala cseh miniszterelnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök kiabált Orbán Viktorral, miközben a szlovák kormányfő, Robert Fico csendben ült.

Két kormányhoz kötődő cseh forrás arról számolt be, hogy a vita „nagyon heves volt”. A megbeszélés emiatt el is húzódott, annyira, hogy az előre beharangozott sajtótájékoztató időpontját is eltolták későbbre.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke később a Telexnek azt nyilatkozta, hogy „álhír”, hogy a miniszterelnökkel kiabáltak volna.

Orbán Viktor korábban a találkozóról azt mondta, hogy ez volt a visegrádi négyek 52. találkozója, amin miniszterelnökként részt vett, de ez volt az egyik legnehezebb. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nagyon ritka, intellektuálisan és politikailag is izgalmas vitában vett részt.

Néhány tucat tüntető kifütyüléssel és skandálással várta Prágában a visegrádi négyek két oroszbarátnak tartott miniszterelnökét, Orbánt és Ficót a prágai Liechtenstein-palota előtt.

A NATO-bővítés és Ukrajna támogatásán túl a V4-eket az EU-hoz való hozzáállással kapcsolatos különbségek is feszítik. Ebben azonban változott a felállás, miután Lengyelországban a tavaly őszi választásokon vereséget szenvedett az Orbán Viktorral azonos ideológiai platformon álló Jog és Igazságosság (PiS), és a hatalomba egy szélesebb körű koalíció élén Donald Tusk tért vissza. Varsó jó úton halad, hogy rendezze a viszonyát Brüsszellel, így jelentős EU-s forrásokhoz juthat hozzá, amelyeket jogállami kifogások miatt éppúgy elzártak előle, mint a magyar kormány politikája miatt Magyarország elől.

Szlovákiában viszont részben ellentétes irányú volt a változás ősszel, amikor a választásokon ismét Robert Fico pártja győzött, így több mint öt év után ismét elfoglalhatta a kormányfői széket, immár harmadszor. Fico Ukrajna nyugati fegyveres támogatásával kapcsolatban hasonlóan elutasító, mint Orbán, így ezen a területen szövetségesre találhatott a magyar kormányfő a V4-en belül.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!