Élni tudni kell: Svájcban megszavazták a 13. havi, de legfeljebb egymillió forintnyi nyugdíjat

2024. március 3. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

A svájciak meggyőző többséggel megszavazták vasárnap a 13. havi nyugdíj bevezetését, de nemet mondtak a nyugdíjkorhatár egy évvel történő megemelésére. Az előzetes, de már biztosnak tekinthető eredmények szerint a szavazásra jogosultak az előrejelzettnél nagyobb hányada, 58 százaléka voksolt igennel szakszervezetek és baloldali pártok javaslatára, hogy az emelkedő megélhetési költségek ellensúlyozására vezessék be a 13. havi nyugdíjat. A javaslatot, amely megemelhetővé tette volna a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatárt, ennél is nagyobb többség, 75 százalék utasította el.

A 13. havi összeg csak az általános nyugdíjkasszából (AHV) járó nyugdíj után járna, az öregségi ellátás másik, a munkáltatók és a munkavállalók közös nyugdíjalapjából járó – gyakran magasabb – részére nem vonatkozik. A kormány, az üzleti világ és a jobbközép többségű parlament ellenezte a „nyugdíjemelést” annak hatalmas anyagi terhei miatt. A svájciak korábban óvatosan viszonyultak azokhoz a népszavazási kérdésekhez, amelyek többletköltség kockázatával jártak, határozottan elutasították azokat a javaslatokat is, amelyek a munkahét csökkentésére vagy a szabadság növelésére irányultak.

Egyelőre nem tudni, hogy miből finanszírozzák az időseknek juttatott többletpénzt.

Svájcban jelenleg 1225 frank (500 ezer forint) a legkisebb (állami) öregségi vagy özvegyi nyugdíj, a legmagasabb pedig nem lehet több 2450 franknál (1 millió forint). Egy pár együttvéve legfeljebb 3675 frank (1,5 millió forint) nyugdíjat kaphat. 2021-ben a férfiak átlagosan 4400 (1 ,8 millió forint), a nők pedig 3000 frank (1,2 millió forint) nyugdíjat kaptak Svájcban, de ez tartalmazza a (magán) nyugdíjpénztár által folyósított összeget is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!