Kétéves kisfiú és egy csecsemő is meghalt egy odesszai lakóházat ért orosz dróntámadásban

2024. március 2. – 17:46

Kétéves kisfiú és egy csecsemő is meghalt egy odesszai lakóházat ért orosz dróntámadásban
Mentők dolgoznak egy súlyosan megrongálódott többemeletes lakóháznál egy orosz dróntámadást követően Odesában, 2024. március 2-án – Fotó: Olekszandr Gimanov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban szombaton:

  • Heten meghaltak, köztük egy kétéves gyerek és egy nő a csecsemőjével együtt, amikor orosz drón csapódott egy többemeletes lakótömbbe szombaton a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban. A város polgármestere a Telegramon azt írta, a Timofi nevű kisfiú egy nappal a harmadik születésnapja előtt halt meg. A támadásban 28 lakás semmisült meg, nyolcan megsérültek, öt embert, köztük egy gyereket sikerült élve kimenteni a romok alól. Egy nő és a három hónapos kisbabája holttestére a romok alatt bukkantak rá a mentők. Andrij Kosztin, Ukrajna főügyésze megjegyezte, hogy a közelben nincs katonai létesítmény, a támadást civilek elleni szándékos támadásnak nevezte. Volodimir Zelenszkij a támadás után arról beszélt, ez is mutatja, hogy égető szükség van az ukrán légvédelmi rendszer megerősítésére. (CNN, MTI)
  • Szombaton drón csapódott be egy lakóépületbe Szentpéterváron, Oroszország második legnagyobb városában. Tisztviselők szerint közel száz embert evakuáltak, de áldozatokról nem érkezett jelentés. Egyes orosz médiumok szerint az incidenst egy lezuhant ukrán drón okozhatta, amely egy üzemanyagraktár felé tartott. Ezt a Kreml hivatalosan nem erősítette meg. (BBC)
  • Az ukrán erők új főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij tábornok jelezte, hogy lecserél néhány parancsnokot a keleti fronton. A lépés Avgyijivka eleste után történt, amely a legnagyobb változást jelentette a frontvonalon azóta, hogy az orosz csapatok 2023 májusában elfoglalták a közeli Bahmut városát. Szirszkij a Telegramon azt írta, azokat a parancsnokokat fogja lecserélni, „akiknek a parancsai és cselekedetei veszélyeztették a katonák életét”. Hangsúlyozta, hogy a helyzet a frontvonalon „továbbra is nehéz, de ellenőrzött”. (BBC)
  • Németország vizsgálja, hogy Oroszország lehallgatta-e a német hadsereg tisztjeit, akik Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákkal való ellátásáról – és a lehetséges célpontokról – tárgyaltak. A videókonferencia hangfelvételét az orosz állami RT csatorna tette közzé pénteken a közösségi médiában.

A félórás hangfelvételen állítólag négy német tiszt hallható, amint arról beszélgetnek, hogy a német gyártmányú Taurus rakéták hogyan találhatnák el a Kercsi hidat, amely összeköti Oroszországot a Krím félszigettel.

Margarita Szimonján, az RT orosz televízió főszerkesztője szerint a beszélgetés február 19-én történt, és Torsten Grefe ezredes, a Bundeswehr légierejének hadműveleti és hadgyakorlatokért felelős osztagának parancsnoka, Ingo Gerhartz altábornagy, a légierő felügyelője, valamint a Bundeswehr űrparancsnoksága légi műveletek központjának két munkatársa vett részt benne. A német védelmi minisztérium szóvivője az AFP hírügynökségnek elismerte, hogy a légierő titkos beszélgetését lehallgatták. Azt mondta azonban, hogy „nem tudja biztosan megmondani”, hogy a hangfelvételen szereplő hangokat a nyilvánosságra hozatal előtt manipulálták-e. Olaf Scholz német kancellár szombaton gyors tisztázást ígért. Scholz „nagyon komoly ügynek” nevezte a fejleményt, amelyet „nagyon gondosan, nagyon intenzíven és nagyon gyorsan tisztázni kell”. A német védelmi minisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy valóban lehallgattak-e bizalmas beszélgetéseket – tájékoztatta a tárca szóvivője a dpa hírügynökséget. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy a felvétel elárulta a német fegyveres erők „ravasz terveit”, a beszélgetést pedig „égbekiáltó önleleplezésnek” nevezte. Kijev régóta szeretné, ha Németország Taurus rakétákat szállítana Ukrajnába, de Scholz ezt eddig elutasította, attól tartva, hogy ez a konfliktus kiéleződéséhez vezetne. (BBC, MTI)

  • Nem látni a kiutat az ukrajnai háborús konfliktusból, és ez megbénítja az európai politikát – mondta Orbán Viktor pénteken Antalyában, ahol Recep Tayyip Erdoğan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF). „Ha valaki azt gondolja, hogy az idő az ukránoknak és a Nyugatnak dolgozik, és a háború folytatása katonai sikert hozhat Ukrajnának, akkor van értelme folytatni. Ha valaki azt gondolja, hogy az idő Oroszországnak dolgozik, és a háború folytatása Oroszország sikerét fogja hozni, akkor jobb most abbahagyni. Én személy szerint az utóbbiak közé tartozom” – mondta. Orbán arról is beszélt, pszichoterápiát javasol annak, aki Putyin kutyájának vagy trójai falovának tartja őt.
  • Kétnyelvű szórólapokon próbálják hitelesen tájékoztatni a lengyel és magyar turistákat az Ukrajnában zajló háború eseményeiről a Zakopanéban megjelenő hetilap, a Tygodnik Podhalanski újságírói, akik Orbán Viktort azzal vádolják, hogy kijelentéseivel Oroszországot segíti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!