Egy 15 litert fogyasztó autón felháborodunk, de mi van az üzemanyagfaló tankokkal?

2024. március 2. – 05:20

Másolás

Vágólapra másolva

A városban ne járj olyan kocsival, ami 15 litert fogyaszt száz kilométeren! – ostorozzák a klímakutatók a nagyobb autók tulajdonosait. De az miért nem zavar senkit, hogy egy orosz tank eközben 240 litert fogyaszt? Egy amerikai pedig 455 litert? Egy tanulmány szerint a hadsereg több szén-dioxid-kibocsátásért felelős, mint a polgári légiközlekedés, mégsem beszél a problémáról senki. A Deutsche Welle riportja.

Amióta a világ diplomatái rendszeresen összegyűlnek, hogy az éghajlatváltozás lassításának kérdéséről egyeztessenek, egyvalami feltűnően hiányzik a napirendről: a hadseregek. Ez nem véletlen, a katonai kibocsátásokról szóló jelentéstételt az Egyesült Államok kérésére nagyrészt kihagyták az 1997-es kiotói jegyzőkönyvből, vagyis abból a dokumentumból, amely az aláíró országok számára kötelező kibocsátási célokat határozott meg. A 2015-ös párizsi megállapodás ugyan változtatott ebben, de továbbra sem írta elő a hadászati kibocsátásokról szóló jelentéstételi kötelezettséget.

Az adatok mind a mai napig elképesztően hiányosak. Tavaly év végén, az ENSZ dubaji klímacsúcsát (COP28) megelőzően fordult elő első alkalommal, hogy a hadsereg és az éghajlatváltozás közötti kapcsolatot röviden megemlítették egy kulcsfontosságú jelentésben. Korábbi cikkünk a témában>>>

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!