„Magyarok késre!” – orosz provokációnak tűnő, fenyegető üzeneteket kaptak magyarok Kárpátalján

2024. február 27. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarokat fenyegető üzenetek érkeznek tömegével kárpátaljai telefonokra, írja a 444.hu. A lap szerint a magyarokat elüldözéssel vagy erőszakkal fenyegető üzenetek Telegram-csatornákon is terjednek, az üzenetekben „kurva parazitának” nevezik a magyarokat, a grafikákon pedig egy maszkos-késes férfi áll, pulcsiján az ukrán címer háromágú szigonya. „Magyarok, jobb ha mielőbb menekülsz Ukrajnából! Magyarok késre!” – olvashatók az üzenetekben, amik magyarul és ukránul is helytelen fordításnak tűnnek.

Az egyik ungvári elemző intézet, az ICES vezetője szerint a szöveg egyértelműen orosz provokációnak tűnik, szerinte a botüzenetek kazah, kirgiz és boszniai számokról érkeznek.

„Az ellenség megpróbálja egymás ellen ugrasztani a helyben élő nemzetiségeket” – közölte Kárpátalja katonai kormányzója, a hivatala azt kéri, hogy aki hasonló tartalmú üzenetet kap, tiltsa le az üzenet küldőjét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!