Demeter Szilárd lehet a Magyar Nemzeti Múzeum új igazgatója

2024. február 27. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – írj az Index értesülései alapján a Telex. Sajtóinformációk szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács keddi ülésén jelentette be a hírt.

A Telex többször is kereste Demeter Szilárdot, hogy megerősítse nekik az információt, de a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója kérdésükre azt válaszolta, hogy később lesz hivatalos tájékoztatás a témában. A székelyföldi származású Demeter decemberben kapta meg újabb öt évre a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetését.

Csák János novemberben rúgta ki azonnali hatállyal L. Simon Lászlót, múzeum korábbi főigazgatóját, a miniszter akkori indoklásában kifejtette, hogy a L. Simon „olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”.

A főigazgató menesztése hátterében az LMBTQ-propagandával megvádolt World Press Photo kiállítás körüli ügy állhat, amit Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője robbantott ki.

Dúró törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető sajtófotó kiállítás tartalma miatt, Csák pedig meg is állapította a törvénysértést, és a családok védelméről szóló törvény értelmében arra kérte a Nemzeti Múzeumot, azaz L. Simon László igazgatót, hogy szigorítson a belépésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be. A főigazgató erre azt reagálta, hogy „a Nemzeti Múzeum jogszerűen nem tudja végrehajtani Csák János felszólítását, ugyanis senki személyi igazolványát nem kérhetik el”, és meg is köszönte Dúrónak a hírverést, a múzeum előtt ugyanis napokig kígyóztak a sorok, annyian voltak kíváncsiak a 18-as karikát kapó kiállításra. Dúró ezután meg is vádolta az igazgatót azzal, hogy „a kormányon gúnyolódik”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!