Trump fölényesen nyert, de Nikki Haley nem adja fel

Legfontosabb

2024. február 25. – 03:00

Trump fölényesen nyert, de Nikki Haley nem adja fel
Donald Trump Henry McMaster dél-karolinai kormányzó és Pamela Evette kormányzóhelyettes gyűrűjében az állam fővárosában Columbiában. Fotó: Win McNamee/Getty Images/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az előrejelzéseknek megfelelően Donald Trump fölényesen megnyerte a Republikánus párt idei harmadik előválasztását, a dél-karolinait. A CNN és az AP az urnazárás után már az előzetes közvélemény-kutatások és az exit-pollok alapján kihirdette győzelmét. Nikki Haley azonban a veresége ellenére is versenyben marad, legalábbis kampányfőnöke, Betsy Ankney szerint jelentős összegeket terveznek elkölteni a szuperkedden szavazó államokban.

Szuperkedd idén március 5-re esik, Aznap 13 államban, köztük a legnépesebbekben, Texasban és Kaliforniában előválasztást, további három államban kaukuszt tartanak a republikánusok. Trump két hétre rá akár már matematikailag is bebiztosíthatja elnökjelöltségét.

A szavazatok 92 százalékának feldolgozása alapján Trump 60,1 százalékon, Haley 39,3 százalékon áll. Trump másfél százalékkal alul, Haley 5 százalékkal felülteljesítette az előzetes várakozásokat. Ezt Haley kampánystábja akár sikerként is felfoghatja.

Hogyan tovább?

Trump nyerte az első, New Hampshire-i előválasztást is, és tulajdonképpen a másodikat is. Ez utóbbit Nevadában tartották, ahol a helyi republikánus párt valójában a saját szervezésű kaukuszán osztotta le az elnökjelölő-gyűlés delegáltjait az azon egyedüliként elinduló Donald Trumpnak. A tét nélküli előválasztáson Trump el se indult, de végső soron mégis ő nyert, mert egyetlen talpon maradt riválisa egyszerre bámulatos és példátlan módon csak második helyen végzett: a legtöbb választó inkább az „egyik sem” opciót jelölte be szavazólapján.

Dél-Karolinában se voltak kedvezők az előjelek Haley számára. Hiába volt ő egykor az állam kormányzója, a New Yorker helyszíni riportja szerint valójában a kormányzóságot is kívülállóként, a helyi republikánus elit ellenében nyerte el, mely most fel is sorakozott Donald Trump mögött. Az se kedvezett Haley-nek, hogy a dél-karolinai előválasztás zárt, azon csak a republikánus párt regisztrált szavazói vehetnek részt. A republikánusok körében Trump toronymagasan vezet, Haley-nek némi esélye csak azokban az államokban van, ahol függetlenek és akár demokraták is átszavazhatnak a republikánusok előválasztásán.

Mindazonáltal a New York Times szerint Haley már kedden, a dél-karolinai Greenville-ben tartott kampányeseményén egyértelművé tette, hogy az eredménytől függetlenül is versenyben marad. De hogy miért? „Egyesek szerint csak azért maradtam versenyben, hogy alelnök lehessek. Azt hiszem, ezt azóta sikerült tisztáznunk” – utalt arra, hogy az elmúlt hetekben már nemcsak Trump gúnyolódott rajta, hanem ő is viszonozta az ellenséges érzelmeket.

Párttársai így most inkább azt gyanítják, hogy talán arra számít, Trumpot utoléri az igazságszolgáltatás. A bukott elnök ellen négy büntető eljárás is folyamatban van, ha csak egyben is elítélik a novemberi választás előtt, nem indulhat. Ez esetben Haley lehet a B-terv, Joe Biden kihívója. Mások szerint talán ennél is hosszabb távon tervez. Ha Trump nyerne, újabb ciklusa után már nem indulhatna többször az elnökségért. Ha pedig másodjára is kikap, akkor talán a hívei is belátják, hogy a Republikánus Pártnak új emberre van szüksége az elnöki hatalom visszaszerzéséhez. Vagyis talán már a párt jövőbeni vezérének szerepére játszik.

Nikki Haley. Fotó: Justin Sullivan / 2024 Getty Images / AFP
Nikki Haley. Fotó: Justin Sullivan / 2024 Getty Images / AFP

Haley ezekre a spekulációkra is kitért keddi kampányrendezvényén. „Ha hamus okokból indultam volna, már rég visszaléptem volna” – mondta. Közeli barátai szerint valóban inkább az állhat a háttérben, hogy Haley sosem adja fel – hiszen egész eddigi karrierjében esélytelenként ért el sikereket. Most viszont kevés jele van annak, hogy bárhol nyerhet. A nevadai előválasztás óta az Amerikai Virgin-szigeteken tartottak egy kaukuszt, ahol Haley meglepetésgyőzelemben reménykedett, de 48 ponttal kikapott. Az országos közvélemény-kutatások átlagában Trump 61 százalékponttal vezet előtte a republikánus versenyben.

Talán nem véletlen, hogy Donald Trump a választás napján Dél-Karolina helyett a CPAC washingtoni konferenciájára utazott, ahol beszédében ki se ejtette Haley nevét. A rendezvényen „az Egyesült Államok következő elnökeként” konferálták fel, beszédében pedig kormányprogramot hirdetett, és Joe Bidenre koncentrált, a republikánus előválasztást épp csak megemlítette beszéde legelején és legvégén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!