Szankcióáradattal emlékezik az EU és az USA a háború második évfordulójára

2024. február 23. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva


Az Európai Unió Tanácsa az Ukrajna elleni folytatódó háború miatt elfogadta tizenharmadik szankciós csomagját, ami az orosz háborús erőfeszítésekhez segítséget nyújtó vállalkozásokat is sújtja. A szankciós lista 106 ember és 88 szervezet nevével bővült. Ezzel 2000 fölé emelkedett azok számra, akiket az EU szankciókkal sújt válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára.

A korlátozó intézkedések elsősorban a védelmi és katonai szektorban tevékenykedő azon vállalatokat és szervezeteket, illetve képviselőiket érintik, amelyek fejlett technológiával és katonai termékekkel látják el Oroszországot, bizonyítottan támogatva Moszkva háborús erőfeszítéseit. A 13. szankciós csomag intézkedései a katonai és védelmi ágazatban tevékenykedő orosz és kínai, valamint indiai, Srí Lanka-i, török, thaiföldi, szerbiai és kazahsztáni vállalkozásokat céloznak.

Az intézkedések az orosz igazságszolgáltatás azon 15 tagját, valamint két orosz működtetésű intézményt is célozzák, akik, illetve amik felelősek az ukrán gyermekek jogellenes elhurcolásáért Oroszországba és katonai célú átnevelésükért. Mellettük 10 olyan orosz állampolgár került fel a listára, akik Észak-Koreából származó fegyverszállításokban vettek részt. (MTI)

  • Az Egyesült Államok 500 újabb szankciót vezet be Oroszország és oroszországi személyek ellen az Ukrajna elleni folytatódó háború és Alekszej Navalnij halála miatt – jelentette be pénteken Joe Biden elnök. Az újabb intézkedések olyan személyek ellen irányulnak, akik szerepet játszottak Navalnij bebörtönzésében. Ezek mellett újabb szankciók sújtják az orosz pénzügyi szektort és a hadiipart, valamint az Egyesült Államok további intézkedésekkel szűkíti Oroszország nemzetközi beszerzési forrásait. Az elnök azt is bejelentette, hogy új exportkorlátozásokat is bevezet az Egyesült Államok 100 olyan szereplő ellen, aki „hátsó kaput biztosít az orosz háborús gépezet számára”, és az amerikai lépések célja az is, hogy tovább csökkentsék Oroszország energiahordozókból származó bevételeit. (MTI)
  • Egyre több Nagy-Britanniába menekült ukránból lesz hajléktalan, a 2022 júniusa óta a szigetországba érkezett 14 ukránból 1 már fedél nélkül él. A helyi tanácsoknál már 6040 ukrán családos háztartás és 3000 egyedülálló ember kért lakhatási segítséget. Összesen kb. 15 ezer ukránt érintett eddig az otthontalanság, ami magas arány a kb. 200 ezer ukrán menekültből. (Telegraph)
  • Ukrajnának több bombázó repülője van most, mint két éve, a háború kitörésekor volt, legalábbis a legismertebb egységük, a 7. Taktikai Repülési Dandár vezetője szerint. A repülők jelentős része olyan trükkökkel élte túl eddig a háborút, hogy ha a radarokon orosz rakéta jelenik meg, gyorsan átrepülnek velük máshova, néha nem is reptereken, hanem autóutakon leszállva. (Forbes/VOA)
  • Az orosz hatóságok pénteken közölték a börtönben meghalt Alekszej Navalnij anyjával, hogy a fegyintézet területén fogják eltemetni fiát, hacsak három órán belül nem egyezik bele abba, hogy nem nyilvános temetésen helyezzék őt örök nyugalomra – közölte Kira Jarmis, Navalnij szóvivője az X-en. Navalnij anyja, Ljudmila Navalnaja, aki a helyszínen tartózkodik, napok óta követeli fia holttestének kiadását, hogy méltó módon barátai, családja és hívei körében temethessék el őt. Jarmis szerint Ljudmila Navalnaja visszautasította az ultimátumot, és továbbra is követeli fia holttestének kiadását. (MTI)
  • Ukrajna 2024-ben új ellentámadást készít elő Oroszország ellen – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fox News amerikai hírtelevíziónak adott interjúban. Hozzátette, a oroszokkal szemben a védekezés is nagy kihívás. Elmondta, folytatják sikeres műveleteiket a Fekete-tengeren. Az ukrán vezető beszélt még a szükséges fegyverekről, az amerikai támogatásról és egy esetleges békeszerződésről is, minderről itt olvashat bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!