Behúzták a féket az alabamai lombikközpontok, mert az államban a lefagyasztott embriók már gyermeknek számítanak

2024. február 23. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Fontos döntést hozott egy alabamai bíróság, miszerint a lombikbébiprogramok során létrejött, lefagyasztott embriók már gyermeknek számítanak, azaz e programok jogilag ingoványos tereppé váltak. A határozat komoly fejfájást okozhat a republikánusoknak és előnyt jelenthet a demokratáknak az elővárosi női, illetve a billegő szavazókért folytatott versenyért.

A döntés következtében három alabamai termékenységi klinika is felfüggesztette az in vitro megtermékenyítéseket, azaz azokat, amikor testen kívül zajlik le az eljárás (innen a magyar lombikbébi kifejezés is). A BBC megjegyzi, az illetékes bíróság csupa republikánusok által nominált tagból áll.

Joe Biden elnök azonnal ugrott a konzervatív döntésre, mondván az voltaképp elődje és kihívója, Donald Trump hibája. Ugyanis ő töltötte fel három konzervatív bíróval azt a legfelsőbb bíróságot, ami a hírhedt Roe vs. Wade ügyet felülvizsgálva 2022-ben lenullázta az abortuszjogokat. Azóta az egyes szövetségi államok maguk dönthetnek a kérdésben, ami a republikánusok kommunikációs rémálma lett.

A demokraták tehát támadásba lendültek, azzal érvelnek, egy novemberi republikánus elnökválasztási győzelem tovább szűkítené a nők reprodukciós jogait, azt, hogy meg akarnak-e tartani egy gyermeket.

A lombikbébi-eljárásokra leselkedő veszély egyébként pont Trump potenciális választási bázisát, a középosztálybeli fehér amerikaiakat fenyegeti, akik magas arányban vették igénybe azt.

A republikánusok többsége csendben van az alabamai bírósági döntéssel kapcsolatban, így Trump maga is. Sok párttag pedig elhatárolódott a párt ultrakonzervatív jobbszéle által támogatott határozattól. Chris Sununu New Hampshire-i kormányzó például ijesztőnek nevezte az alabamai verdiktet.

Nikki Haley, Trump – egyre haloványabb esélyekkel rendelkező – kihívója pedig először támogatta az alabamai ítéletet, majd visszatáncolt, mondván védeni kell az embriókat, de Alabamának „visszakoznia kell és átnézni a törvényt”. A két gyerekét lombikprogram segítségével kihordó Haley hozzátette, nem akarják a megtermékenyítő központok bezárását, az eljárások leállítását. A helyzetet jellemzi, hogy még az abortuszellenes csoportok is vakarják a fejüket, az egyik egy tagja pont azzal érvelt, hogy egy barátjának „két kedves gyermeke” született az eljárással.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!