Börtönbüntetésre ítélték Sebastian Kurz volt osztrák kancellárt

2024. február 23. – 21:47

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Sebastian Kurz volt osztrák kancellárt, az Osztrák Néppárt egykori elnökét egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt tett hamis tanúvallomás miatt – írja az MTI.

A bécsi tartományi bíróság bizonyítottnak látta, hogy Kurz nagyobb befolyást gyakorolt a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) felügyelő bizottsága tagjainak a kinevezésében, mint azt a parlamenti testület előtt elismerte. Az ÖBAG kezeli az állami részesedéseket különböző vállalatokban. A törvényszék hároméves próbaidőt állapított meg, és a perköltségek megtérítésére kötelezte a vádlottat.

Kurz 2020-ban a bizottságnak adott nyilatkozatában azt állította, hogy ugyan a folyamatokról tájékoztatták, de nem vett részt a vagyonkezelő vezetőinek kiválasztásában. A bizonyítékként megvizsgált csetüzenetei alapján azonban a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) úgy látta, hogy a volt kancellár nagyon is részt vett a tisztségviselők kiválasztásában.

Az ítéletet Ausztriában feszülten várták, hiszen az idén parlamenti, tartományi, helyhatósági és európai parlamenti választásokat is tartanak, és az a volt kancellár politikai ellenfeleinek nyújthat muníciót a kampányban.

Egy másik, még vizsgálat alatt lévő ügyben azzal gyanúsítják a volt osztrák kormányfőt, hogy pártelnökké választása érdekében 2016-ban közpénzből finanszírozott népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és kozmetikázott közvélemény-kutatásokat.

Ausztria valaha volt legfiatalabb kancellárjának felemelkedéséről és bukásáról itt írtunk részletesebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!