355 millió dollárra büntették Donald Trumpot, amiért évtizedeken át becsapta a hitelezőit

2024. február 17. – 05:31

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump volt amerikai elnöknek 354,9 millió dollár büntetést kell fizetnie, amiért szándékosan túlbecsülte nettó vagyonát a hitelezők megtévesztése érdekében – döntött erről pénteken egy New York-i bíró.

Arthur Engoron bíró a három hónapon át tartó tárgyalás után meghozott ítéletében megtiltotta Trumpnak, hogy három évig bármely New York-i székhelyű vállalat tisztségviselője vagy igazgatója legyen. Trump ügyvédje, Alina Habba fogadkozott, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen – írta a Reuters.

Engoron bíró egyúttal hatályon kívül helyezte a korábbi, szeptemberi döntését, amelyben elrendelte Trump ingatlanbirodalmának felosztását. A pénteki ítéletében azonban már azt mondta, hogy erre nincsen szükség, mert független megfigyelőt és megfelelőségi igazgatót nevez ki Trump vállalkozásainak felügyeletére.
Az ítéletben a bíró azt is írta, hogy Trump és az ügy többi vádlottja „képtelenek beismerni a hibáikat”. „A bűnbánat és a megbánás teljes hiánya már-már beteges” – írta.

Engoron bírálta Trumpot a bírósági vallomása során tanúsított viselkedése miatt is. „Donald Trump ritkán válaszolt a feltett kérdésekre, és gyakran hosszú, lényegtelen beszédeket vetett közbe a tárgyalás tárgyát messze meghaladó témákról” – írta a bíró. „Az, hogy egyes esetekben egyáltalán nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, súlyosan veszélyeztette a hitelességét” – tette hozzá.

A Letitia James New York-i főügyész által indított perben azzal vádolták Trumpot és családi vállalkozásait, hogy egy évtizeden át évente akár 3,6 milliárd dollárral is túlbecsülték nettó vagyonukat, hogy a bankárokat megtévesztve jobb hitelfeltételeket kaphassanak. Trump, aki négy másik ügyben is büntetőjogi vádakkal néz szembe, a pert a demokratapárti főügyész politikai bosszúhadjáratának nevezte.

Donald Trumpnak az elmúlt hónapokban többször is szembe kellett néznie az Egyesült Államok igazságszolgáltatásával: az FBI ügynökei több mint 10 700 kormányzati dokumentumot találtak Donald Trump volt elnök mar-a-lagói birtokán az augusztus eleji házkutatás során. Ezen iratok között olyan minősített papírok is voltak, amelyek például atomtitkokat tartalmaznak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!